Linkuri accesibilitate

Cioloș: CCR îl deposedează pe președinte de dreptul constituțional de a desemna premieri


Dacian Cioloș spune că singura soluție este modificarea Constituției
Dacian Cioloș spune că singura soluție este modificarea Constituției

CCR îl deposedează pe președinte de dreptul său constituțional de a desemna premieri, a declarat fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș, luni, la Digi 24, imediat după decizia Curții, care a admis sesizarea șefilor PSD ai celor două camere ale parlamentului împotriva desemnării lui Ludovic Orban ca premier de către președintele României, Klaus Iohannis, după demiterea guvernului Orban prin moțiune de cenzură.

  • „Mie mi se pare că, încă o dată, Curtea Constituţională, deposedează Preşedintele României de un drept constituţional, acela de a desemna candidatul pentru poziţia de premier. Eu asta ştiu din Constituţie, că spune că preşedintele are acest drept, preşedintele are în spate câteva milioane de alegători, de cetăţeni români care l-au votat. Are toată legitimitatea, şi conform Constituţiei, şi politic, dacă vreţi, să numească, să desemneze candidatul de premier pe care îl consideră util şi Parlamentul are dreptul să îl voteze sau să îl respingă”, a spus Dacian Cioloș.

Cioloș spune că, prin decizia sa, CCR l-a transformat pe președinte într-un notar și că decizia dată luni este încă o dovadă că se impune modificarea Constituției.

„Şi văd că, din nou, CCR, aşa cum l-a mai transformat pe preşedinte în notar public, că e obligat să semneze o anumită decizie, la fel îl deposedează încă o dată de un drept constituţional pe care îl are. E un motiv în plus să modificăm Constituţia şi să clarificăm atribuţiile pe care le au instituţiile în stat, tocmai pentru a evita ca o Curte Constituţională unde sunt membri ai Curţii Constituţionale desemnaţi de partide politice şi care, iată, din nou poate să planeze suspiciunea că joacă politic în interesul unui partid sau altul, pentru că, în mod foarte clar, acum e interesul PSD să nu avem alegeri anticipate”, a mai spus sursa citată.

Curtea Constituțională a admis luni sesizările făcute de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și de cel al Senatului, Titus Corlățean și „a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020”, se spune în decizia CCR dată luni.

De asemenea, CCR a decis ca președintele României să desemneze alt candidat pentru funcția de premier.

„(...) Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentrufuncția de prim-ministru”, a mai decis Curtea Constituțională.

Curtea a decis ca desemnarea unui premier să țină cont de „asigurarea coagulării unei majorități parlamentare”.

„Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului”, mai spune CCR.

XS
SM
MD
LG