Linkuri accesibilitate

CCR: „DNA-ul Pădurilor" este neconstituțional


România, Demonstrație împotriva tăierilor ilegale de păduri

Curtea Constituțională a admis contestația guvernului și a stabilit că Legea pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu este neconstituțională.

Este vorba despre așa numitul „DNA al pădurilor" care a generat un conflict între USR, care a promovat proiectul, și PNL. Premierul Ludovic Orban numea proiectul drept „o lozincă".

DNA-ul pădurilor nu are un text legislativ serios. Legea va scăpa de pedeapsă pe toți cei care au săvârșit infracțiuni silvice, au fost prinși, iar dosarele ar trebui predate spre un tribunal care nu există. Pe USR nu interesează dialogul, legat de DNA-ul pădurilor, ei vor să vândă o lozincă”, declara Ludovic Orban, la mijlocul lui iulie.

Decizia guvernului condus de Ludovic Orban de a sesiza Curtea Constituțională a atras nemulțumirea USR care a acuzat PNL că face un demers din care va beneficia „mafia lemnului".

Privind în ansamblu, înțelegem mai bine acum înverșunarea cu care se încearcă în Parlament, de câteva săptămâni încoace, modificarea Codului Silvic astfel încât să fie încurajată corupția și hoția. Dar și cum s-a putut ca, în timpul stării de urgență, să fie un număr dublu de transporturi ilegale de lemn, confirmate prin apel la 112. Sau cum a ajuns șef la Romsilva un om ce consideră că furtul de lemne înseamnă „dezvoltarea economiei românești”, iar 90% dintre ONG-urile care trag semnale de alarmă „sunt anti-românești”, replica USR după contestația la CCR.

Înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu a primit votul final în Senat pe 16 iunie, după ce proiectul a trecut anterior și de Camera Deputaților.

Subiectul a fost discutat la înainte de vot de președintele Klaus Iohannis cu liderul USR, Dan Barna, ceea ce a dus la repoziționare a PNL, care a votat inițiativa în Senat.

În Camera Deputaților, liberalii s-au abținut la vot, legea fiind susținută de USR PSD, ProRomânia, PMP și ALDE. UDMR a votat împotriva, susținând că DNA-ul pădurilor nu are avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Cu toate acestea, Guvernul liberal avea să revină și să atace proiectul la Curtea Constituțională.

Proiectul a fost depus înaintea declarării stării de urgență, el fiind semnat de 42 de senatori și deputați de la USR, PNL, PSD, PMP și ProRomânia. Inițiativa legislativă aparține însă celor de la USR, ceilalți parlamentari doar semnând pentru susținerea ei.

Direcție ar trebui să funcționeze ca o structură în cadrul Parchetului General.

Atribuțiile Direcției privind Infracțiunile de Mediu

  • Efectuarea urmăririi penale pentru infracțiuni prevăzute în competența direcției
  • Conducerea, supravegherea și controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziția procurorului de ofițerii și agenții de poliție judiciară care au primit avizul din partea procurorului-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu
  • Sesizarea instanțelor judecătorești pentru luarea măsurilor prevăzute de lege pentru judecarea cauzelor, precum și exercitarea căilor de atac conform legii în cauzele privind infracțiunile date în competența Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu
  • Participarea la ședințele de judecată în cauzele în care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu au sesizat instanțele de judecată
  • Conducerea, supravegherea și controlul activităților de ordin tehnic în cadrul urmăririi penale, efectuate de specialiști în domeniul informatic, domeniul silvic, al calității apei, al calității aerului, al calității solului, al gestionării deșeurilor, al emisiilor industriale, precum și în alte domenii care țin de protecția mediului, din dispoziția procurorilor direcției
  • Studierea cauzelor care generează săvârșirea infracțiunilor de mediu
  • Constituirea și actualizarea bazei de date vizând infracțiunile ce sunt date în competența Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu
  • Solicitarea și acordarea asistenței judiciare internaționale în cauzele care privesc infracțiuni date în competența direcției prin prezenta lege

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu este condusă de un procuror-șef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului General, el urmând să fie ajutat de doi procurori șefi adjuncți, precum și de doi consilieri.

Anual se va constitui un depozit în valoare de cel puțin 1.000.000 de lei pentru acțiuni privind organizarea și constatarea infracțiunilor flagrante la dispoziția procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, iar modul său de gestionare și de utilizare se va stabili prin ordin al procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Prietenii și dușmanii ministrului Daea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG