Linkuri accesibilitate

CCR: Legea lui Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind repatrierea rezervei de aur este constituțională


Judecătorii Curții Constituționale au respins excepțiile de neconstituționalitate ridicate de PNL și USR împotriva legii, inițiate de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, care prevedea repartierea rezervei de aur de la Banca Angliei, potrivit Agerpres.

Astfel, legea este constituțională.

Senatorul PSD Șerban Nicolae, unul dintre inițiatorii legii, i-a cerut în consecință președintelui Ioahnnis să promulge legea, iar guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, să repatrieze aurul.

„Aur curat constituțional (...) Domnule Iohannis, promulgați Legea! Domnule Isărescu, organizați repatrierea aurului! Măcar atât să faceți pentru România ca demnitari ai statului român. Poate nu întâmplător, decizia Curții Constituționale a României în această speță s-a dat de Ziua Drapelului Național, 26 iunie”, a scris senatorul PSD pe pagina sa de Facebook.

În aprilie, deputații liberali și ai USR au depus la Curtea Constituțională sesizări împotriva legii privind modificarea statulului BNR, prin care era prevăzută aducerea rezervei de aur de la Banca Angliei în România.

În prezent, circa 60% din rezerva internațională de aur este menținută în custodie la Banca Angliei, însă, potrivit proiectului de lege inițiat de Liviu Dragnea și de senatorul Șerban Nicolae, tot aurul depozitat în afara țării ar fi urmat să fie repatriat.

Sesizarea opoziției arată că legea adoptată în aceste zile de Parlament s-a făcut fără consultarea Băncii Centrale Europene, necesară potrivit Tratatului de funcționare al UE, un argument pe care l-au invocat și premierul Viorica Dăncilă, și Consiliul Legislativ, înainte de adoptare, dar de care PSD-ALDE și UDMR nu au ținut cont.

De altfel, legea de modificare a statutului BNR a primit aviz negativ de la Banca Națională a României care a atras atenția, potrivit unui document trimis la Parlament , că orice încercare de modificare a acestei legi necesită consultarea Băncii Centrale Europene înainte adoptarea acesteia în Parlament, „astfel încât avizul acestei instituții să poată fi luat în considerare”.

Rezervele de aur ale României însumează 103,7 tone, dintre care 61,2 tone sunt depozitate la Banca Angliei, însă sunt în administrarea BNR. „Păstrarea aurului la Banca Angliei reprezintă o recunoaștere internațională a calității rezervelor de aur ale BNR”, mai precizează BNR în punctului de vedere trimis la Parlament.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG