Linkuri accesibilitate

CCR respinge sesizările Avocatului Poporului pe legea carantinării


Curtea Constituțională - generic

Internarea obligatorie a pacienților cu boli contagioase și detașarea medicilor în alte spitale, ambele prevederi din Legea Carantinării, sunt constituționale și pot fi aplicate în continuare.

Decizia aparține Curții Constituționale care a pronunțat marți decizia definitivă vine după o sesizarea înaintată în 7 august de către Avocatul Poporului, Renate Weber.

În sesizarea înaintată CCR, Renate Weber afirmă că prevederile din lege atacate încalcă decizii precedente date de Curtea Constituțională și reprezintă și încălcări ale normelor Curții Europene a Drepturilor Omului.

De asemenea, Renate Weber arată că „ținând seama de natura restrictivă de libertate a măsurii izolării în unitatea sanitară sau locația atașată, legiuitorul ar fi trebuit să reglementeze proceduri și garanții pentru toate părțile implicate, menite să imprime un caracter previzibil legii".

Curtea Constituțională a desființat acuzațiile și a stabilit că pentru o persoană confirmată cu o boală contagioasă se poate dispune măsura internării în vederea carantinei.

Renate Weber mai sesizează Curtea Constituțională și pentru prevederile privind detașarea din cuprinsul legii despre care acuză că lasă loc „arbitrariului în raporturile de muncă ale personalului medical, paramedical și auxiliar specializat din sistemul public", dar și că „nu prevăd modalități concrete de încetare a detașării dispuse și nici nu prevăd garanții exprese față de prelungirea sine die a acestei detașări, prin acte succesive dispuse pe maximum 30 de zile".

La fel, judecătorii constituționali au desființat aceste acuzații și a arătat că este perfect constituțional ca într-o perioadă de criză sanitară medicii să poate fi detașați de la un spital la altul.

Sesizarea făcute de Renate Weber a fost criticată la momentul respectiv de către premierul Ludovic Orban. El a catalogat decizia drept „atac împotriva intereselor fundamentale ale României”.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG