Linkuri accesibilitate

Avocatul Poporului atacă la CCR prevederi din legea privind carantina


Renate Weber
Renate Weber

Avocatul Poporului, Renate Weber, a înaintat o sesizare la Curtea Constituțională privind prevederile articolului 8 din legea privin carantina, referitor la ”izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare”.

Sesizarea făcute de Renate Weber a fost criticată de către premierul Ludovic Orban, în debutul ședinței de guvern. El a catalogat decizia drept „atac împotriva intereselor fundamentale ale României”.

„După ce trei săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare a pacienţilor diagosticaţi pozitivi (...), după ce s-a văzut ce efecte grave, dramatice a avut lipsa unui cadru legislativ, Avocatul Poporului recidivează şi atacă şi o lege care a fost adoptată de Parlament, în urma deciziei CCR. Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcţie pe care personal nu o înţeleg. Persistenţa de a ataca legi fundamentale care permit Guvernului şi autorităţilor sanitare să se lupte împotriva epidemiei, mie îmi pare un atac împotriva intereselor fundamentale ale României”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

În sesizarea înaintată CCR, Renate Weber afirmă că prevederile din lege atacate încalcă decizii precedente date de Curtea Constituțională și reprezintă și încălcări ale normelor Curții Europene a Drepturilor Omului.

De asemenea, Renate Weber arată că „ținând seama de natura restrictivă de libertate a măsurii izolării în unitatea sanitară sau locația atașată, legiuitorul ar fi trebuit să reglementeze proceduri și garanții pentru toate părțile implicate, menite să imprime un caracter previzibil legii".

Renate Weber mai sesizează Curtea Constituțională și pentru prevederile privind detașarea din cuprinsul legii despre care acuză că lasă loc „arbitrariului în raporturile de muncă ale personalului medical, paramedical și auxiliar specializat din sistemul public", dar și că „nu prevăd modalități concrete de încetare a detașării dispuse și nici nu prevăd garanții exprese față de prelungirea sine die a acestei detașări, prin acte succesive dispuse pe maximum 30 de zile".

„Avocatul Poporului înțelege necesitatea reglementării unor instrumente juridice care să permită autorităților implicate în prevenirea și combaterea bolilor contagioase să ia măsurile necesare realizării acestui scop, însă legislația trebuie să fie predictibilă și să asigure echilibrul între drepturile angajaților și interesul public vizat", se arată în sesizarea înaintată CCR.

XS
SM
MD
LG