Linkuri accesibilitate

Ce a răspuns vicepremierul Dan Barna în fața Departamentului Antifraudă


Dan Barna, președintele USR, imagine din 2020.
Dan Barna, președintele USR, imagine din 2020.

Vicepremierul Dan Barna a declarat pentru Europa Liberă că audierea sa la Departamentul pentru Lupta Antifraudă a durat aproximativ 40 de minute în care a răspuns la două întrebări legate de proiectele cu fonduri europene pe care le-a derulat în trecut.

Direcția pentru Luptă Antifraudă l-a invitat pe Dan Barna să ofere informații despre dosarul deschis în urma investigației de presă a Rise Project de acum doi ani.

DLAF investighează trei proiecte din fonduri europene realizate de fosta firmă de consultanță a lui Dan Barna: „Punți comunitare”, „SES-am Deschide-te!” și „Biblioteca bunelor practice, Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”.

Vicepremierul Dan Barna, copreședinte USR-PLUS, a precizat pentru Europa Liberă că se bucură că a fost invitat de DLAF și că așteaptă acest moment din campania prezidențială din 2019.

„M-au întrebat de niște formulare, dacă semnătura respectivă îmi aparține. Am confirmat lucrul acesta, nu era nici o problemă. Am clarificat de ce nu era un conflict de interese. Acestea au fost cele două subiecte abordate, lucrurile sunt clarificate”, a dezvăluit vicepremierul pentru Europa Liberă.

În proiectele derulate de fosta firmă a lui Dan Barna a fost implicată și sora politicianului. Aceasta a fost audiată de DLAF în martie 2020.

Liderul USR a adăugat că a scris în declarația de la Departamentul Antifraudă că rămâne „în continuare la dispoziție”.

„Obiectivul meu este să se încheie această poveste, care e târâită de doi ani și apare, din când în când, în presă câte o informație, deseori fără legătură cu realitatea. Cei de la DLAF mi-au spus că intenționează să finalizeze nota de constatare. Am încredere că într-un termen foarte scurt povestea aceasta va deveni istorie, așa cum trebuie să fie”, a susținut vicepremierul pentru Europa Liberă.

În timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, Dan Barna a afirmat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că DLAF a început să audieze martorii în cazul în care numele său e implicat.

Probabil, va fi din nou un spectacol mediatic legat de asta. Nu aș fi surprinsă să văd că din nou se va mai inventa vreun dosar imaginar pentru a fi folosit doar în comunicare... Constat doar cu surpriză o suprapunere fix peste perioada campaniei electorale, ceea ce ridică semne de întrebare”, a fost declarația lui Dan Barna din noiembrie 2020.

Cu toate acestea, în perioada electorală nu au apărut noi informații despre cazul investigat de Departamentul Antifraudă.

DLAF, o instituție subordonată Guvernului

Departamentul pentru lupta antifraudă este o structură cu personalitate juridică, care acţionează pe bază de autonomie funcţională şi decizională, independent de alte autorităţi şi instituţii publice în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea Primului-Ministru.

Bogdan Dințoi este șeful DLAF din 4 noiembrie 2019, după căderea guvernului Dăncilă. Ancheta Rise Project a fost publicată în octombrie 2019, înainte campaniei prezidențiale, când premier era Viorica Dăncilă, iar DLAF s-a autosesizat.

„Solicit DLAF să trimită de urgență documentele la DNA, pentru că știm că asta e comanda politică pe care au primit-o. Cum pot să cred în corectitudinea DLAF de care se ocupă, azi, Toni Greblă, omul de încredere al lui Liviu Dragnea?”, scria pe Facebook, în 2019, Dan Barna.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG