Linkuri accesibilitate

Ce afaceri propune Ambasada Rusiei primarilor români în timpul crizei din Ucraina


Întâlnirea aleșilor locali cu ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a avut loc la 10 decembrie 2021, în clădirea ambasadei din București.
Întâlnirea aleșilor locali cu ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a avut loc la 10 decembrie 2021, în clădirea ambasadei din București.

Mai mulți primari și viceprimari din România au mers la Ambasada Rusiei ca să cunoască intențiile de investiții ale Rusiei în comunitățile locale.

În jur de 15 aleși locali români au participat la evenimentul din 10 decembrie organizat de reprezentanți ai Ambasadei Rusiei pentru primarii din România.

Europa Liberă a vorbit cu o parte dintre ei. Aceștia susțin că nu au auzit niciun cuvânt provocator la adresa NATO sau a Ucrainei din partea diplomaților ruși coordonați de ambasadorul Valery Kuzmin.

Mihai Georgescu - primarul comunei Călinești (Argeș), Matei Eugen, primarul comunei Peceneaga (Tulcea), Constantin Bâlea - primarul din comuna Oarja (Argeș) s-au numărat printre aleșii locali care au fost prezenți vineri seara, de la ora 19.00, la Ambasada Rusiei din București.

Matei Eugen (centru), primar Peceneaga, județul Tulcea
Matei Eugen (centru), primar Peceneaga, județul Tulcea

Au trecut pragul ambasadei și Gabriel Pleșa- viceprimarul Albei Iulia, Gheorghe Baciu - primarul orașului Slănic Moldova (Bacău) și Andrei Gheorghiu - viceprimarul din Râmnicu Vâlcea.

Întâlnirea a avut loc în momentul în care mare parte din comunitatea internațională atenționează că Rusia ia în calcul că invadeze Ucraina, stat vecin al României.

Conform unor monitorizări internaționale independente, Moscova a mobilizat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, dar și o importantă tehnică de luptă.

Primarii au auzit doar idei de afaceri

Primarii și viceprimarii prezenți la ambasadă susțin că ei au refuzat să discute subiecte politice, că discursul ambasadorului nu a avut nuanțe legate de criza din Ucraina, iar scopul întâlnirii a fost prezentarea unor oportunități de afaceri pentru comunitățile locale.

Primarul liberal Gheorghe Baciu, Slănic Moldova, susține că a mers din politețe pentru că vrea să aibă o colaborare strânsă cu spațiul rus în domeniul turistic. „Am fost invitat, pentru că suntem parteneri la o structură asociativă de promovare a turismului, iar noi suntem interesați să ne promovăm stațiunea Slănic Moldova. Avem o relație tradițională pe turism de câțiva ani cu zona Crimeea”, explică edilul din Moldova. De altfel, ambasadorul Kuzmin a fost acum doi ani la Slănic Moldova.

Și edilul comunei argeșene Călinești, Mihai Georgescu susține că discuțiile de la Ambasada Rusiei s-au axat pe oportunități de afaceri.

Primarul din Călinești, Mihai Georgescu, împreună cu ambasadorul rus, Valery Kuzmin
Primarul din Călinești, Mihai Georgescu, împreună cu ambasadorul rus, Valery Kuzmin

„Întâlnirea a avut ca scop identificarea de noi oportunități de cooperare economică utilă care să ajute la dezvoltarea comunei Călinești. Am discutat despre proiecte comune de investiții în agricultură, industrie și turism, despre consolidarea schimburilor comerciale prin creșterea exportului produselor românești și despre disponibilitatea de a importa produse și servicii din Federația Rusă”, ne-a explicat Mihai Geogescu. Acesta spune că nu este prima întâlnire cu un ambasador.

Aleșii români, contraziși chiar de Ambasada Rusă

La rândul său, Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, unul dintre participanții la eveniment, a declarat pentru G4Media că: „în speech-ul domnului ambasador a făcut referire ceva de genul că nu este o situație atât de tensionată pe cât este prezentată, dar a trecut repede peste asta. Am trecut apoi la lucruri economice. Acolo am discutat de o eventuală colaborare economică, nu e nici rostul și nici nu s-a făcut referire la acest punct de vedere (n.r. - la un eventual război)”, a declarat Gabriel Pleșa pentru publicația citată.

În schimb, chiar un comunicat al ambasadei susține că aleșii locali au fost invitați pentru a li se transmite poziția Rusiei legată de ultimele informații din presa internațională.

„Ambasadorul Rusiei i-a chemat pe reprezentanții cercurilor de afaceri din România să trateze în mod critic acuzațiile mincinoase, puse în circulație de mass-media de trend majoritar, mainstream, la adresa Rusiei despre unele intenții imaginare de a submina fundamentele democrației occidentale, și să abordeze procesul de stabilire a cooperării comerciale de pe pozițiile unui calcul pragmatic clar”

Tot în comunicatul ambasadei sunt recunoscute și discuțiile economice, în care „participanții români au vorbit în detaliu despre potențialul economic și investițional al regiunilor lor, manifestându-și interesul pentru dezvoltarea tradiției de relații comerciale și economice reciproc avantajoase cu Federația Rusă”.

Despre eveniment, pe scurt

Întâlnirea din 10 decembrie a fost dedicat „dezvoltării tradiției de relații comerciale și economice reciproc avantajoase cu Federația Rusă”

Pe 10 decembrie 2021, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România V.I. Kuzmin s-a adresat reprezentanților autorităților locale, precum și antreprenorilor români și ruși în cadrul întâlnirii - Oportunități de cooperare bilaterală, organizată la Ambasada Rusiei la București cu sprijinul „Romanian Investment Zoom Program, se mai precizează în datele oferite de ambasada rusă.

Cu o zi înainte de evenimentul Ambasadei Rusiei, președintele Klaus Iohannis a participat la consultările cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și cu ceilalți lideri ai statelor aliate care fac parte din Formatul București (B9), context în care a subliniat necesitatea ca NATO să fie pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG