Linkuri accesibilitate

Mesajul SUA către vecinii Ucrainei: Un atac asupra unui aliat e un atac asupra tuturor


Joe Biden a vorbit joi seară cu președintele Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski, și apoi cu liderii țărilor din regiune, inclusiv România.
Joe Biden a vorbit joi seară cu președintele Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski, și apoi cu liderii țărilor din regiune, inclusiv România.

Președintele Joe Biden le-a dat asigurări liderilor țărilor din vecinătatea Ucrainei că SUA își vor apăra aliații. În timpul discuțiilor de joi seara, Biden a transmis, inclusiv României, că „amenințările din regiune sunt mai mari decât cea de la granița Ucrainei”.

Un înalt reprezentant al Casei Albe le-a spus jurnaliștilor că Joe Biden a reiterat ferm, în discuția cu liderii țărilor din Formatul București 9 (B9) angajamentul SUA față de Articolul 5 al Tratatului NATO care spune că un atac asupra unui stat membru va fi considerat un atac asupra tuturor.

Președintele SUA a avut o convorbire cu liderii din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România și Slovacia în contextul tensiunilor de la granița Rusiei cu Ucraina și al discuțiilor purtate anterior de Joe Biden cu președintele Vladimir Putin.

„Pe lângă ce am observat în privința mobilizării militare ruse la granița Ucrainei, președintele a precizat că amenințările sunt mai mari decât Ucraina. Și-a reafirmat sprijinul puternic pentru securitatea transatlantică și a reiterat – așa cum face frecvent – angajamentul sacru, după cum îl descrie, al Statelor Unite față de Articolul 5, față de securitatea transatlantică, față de NATO și, mai ales, față de aliații noștri din flancul estic”, a transmis Casa Albă.

Tratatul NATO, Articolul 5
„Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord".

În detaliile oferite de Washington despre discuțiile avute joi de Joe Biden cu președintele Volodimir Zelenski și apoi cu liderii B9 se arată că SUA consideră că există și alte soluții decât cea militară pentru temperarea tensiunilor cauzate de Rusia în regiune. Acesta vor fi discutate cu aliații.

Trupele ucrainene se pregătesc pentru un posibil atac rusesc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

„Dacă Rusia invadează Ucraina, SUA și aliații europeni vor răspunde cu măsuri economice puternice, vor furniza Ucrainei noi elemente defensive și vor întări dotările militare ale aliaților de pe flancul estic”, precizează Casa Albă.

Potrivit președinției României, consultările telefonice cu președintele Joe Biden au vizat „situația îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO și în regiunea Mării Negre. /.../ Discuțiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la impactul acțiunilor Rusiei asupra securității aliaților și partenerilor din regiune și coordonarea între statele aliate".

Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea României pentru „creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre".

Joe Biden a purtat o discuție de două ore în 7 decembrie cu președintele Putin. Potrivit Ucrainei și serviciilor de informații americane, Rusia a adus la granița cu Ucraina peste 100.000 de militari.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG