Linkuri accesibilitate

Ce descoperă guvernul Orban săpând în ”trista moștenire” lăsată de PSD


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

Pe măsură ce noii miniștri își preiau mandatele, curg informațiile despre ce a lăsat în urmă guvernarea PSD. E vorba fie de ”găuri” de miliarde de lei, fie de datorii și bugete prost întocmite, fie, mai rău, de ”dezangajări ” de milioane de euro la fondurile europene.

La depunerea jurământului de către cabinetul Orban, președintele Klaus Iohannis spunea ”Mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere”, iar la primă ședință de guvern: ”PSD a lăsat finanțele goale”,

Va mai dura un timp până ce adevărul despre cât de goale sau pline sunt finanțele va ieși la iveală. Din primele informații furnizate de noii miniștrii situația e departe de a fi roză, ba chiar, potrivit declarațiilor vice-premierului Raluca Turcan este ”gravă”.

”Moștenirea pe care ne-a lăsat-o Viorica Dancilă este una foarte gravă, dacă ne uităm fie și numai la restanțele PNDL - 5 miliarde de lei, la sumele din fonduri europene care riscă să fie dezangajate - 600 milioane euro doar în cele 2 luni rămase până la sfârșitul anului și alte 3,2 miliarde anul viitor, la sumele nerambursate din TVA, deficitul bugetar la 9 luni fiind de 2,6% din PIB. Vom găsi soluții potrivite pentru a trece de această perioadă dificilă", spune Turcan.

Bugetul Ministerului Dezvoltării, cu 66% mai mic decât cel real

La Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Stefan, spune că cea mai mare neregulă pe care a găsit-o este legată de faptul că bugetul a fost ”proiectat” cu 66% mai mic decât ”cel real”.

"Am stat de vorbă cu Direcția de Buget și am constatat că anul 2019 a adus ministerului un buget total greșit. Astăzi mai avem un necesar de 66% de finanțare, comparativ cu ce s-a prognozat și ce s-a prevăzut în bugetul inițial. Un buget greșit cu 66% este o realizare a fostului guvern, este de necrezut că s-a gândit și s-a conceput așa ceva”, declarat joi Ion Ștefan.

Ministrul spune că va cere un control al implementării programelor și va publica și raportul Curții de Conturi care a fost finalizat în luna octombrie.

Sănătatea, deficit de 4 miliarde lei

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi dimineața, că în bugetul ministerului Sănătății nu există bani suficienți pentru a încheia anul nici pe programe de sănătate, nici pentru bugetul Casei de Sănătate și nici pentru salarii. E nevoie de o rectificare, a spus Orban.

Viorel Costache, noul ministru al Sănătății susține că deficitul este de ”aproximativ 4 miliarde de lei”.

Fostul ministru, Sorin Pintea, spune însă că declarația e ”hazardată” și va induce panică în sistem, plus că nu e nimic nou. ”Asta se întâmplă de ani de zile. Tocmai pentru că nu există o predictibilitate cu privire la câți bolnavi avem în plus în fiecare an”.

Munca rămâne pe drumuri în 2 luni

Violeta Alexandru, ministrul muncii, nici n-a intrat bine în sediul ministerului și a constatat că în 60 de zile trebuie să-l părăsească. Ea și toți angajații. Este vorba despre o solicitare de evacuare a sediului, venită de la Ministerul de Interne. Se poate ajunge ca de la inceputul anului viitor, să nu mai exste nicio opțiune de funcționare, spune ministrul.

”Deși fila din dosarul procesului verbal de predare-primire cu fostul ministru, la capitolul situațiilor speciale, îmi indica faptul că n-ar fi nicio problemă, am constatat că trebuie să evacuăm acest sediu în mai puțin de 60 de zile în considerentul unei solicitari de evacuare din partea Ministerului de Interne și față de care noi ar trebui să găsim soluții în timp util", a spus Violeta Alexandru într-o conferință de presă.

Tarom a plătit avioanele avans -900.000 de euro- dar fără contract

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, susține că fosta șefa a Tarom, Mădălina Mezei, a achizionat 9 avioane ATR pentru care a plătit un avans de 900.000 de euro, fără a avea un contract, doar în baza unui memorandum.

N-am mai văzut așa ceva. Nu există niciun contract. Tarom a plătit 900.000 de euro avans pentru achiziționarea celor nouă ATR-uri în baza unui memorandum. Este clar că avem nevoie de o restructurare urgentă a acestei companii. Modul în care a fost administrată compania în ultima perioadă depășeste orice imaginație. Au disponibil în cont 21 milioane euro. Au înregistrat pierderi de 160 milioane lei în 2018 și se pregătesc să depășească 180 milioane lei in 2019", a spus ministrul Bode.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG