Linkuri accesibilitate

Ce este THAAD și de ce amplasează SUA un astfel de sistem în Israel?


Testarea unui sistem antirachetă THAAD în Statele Unite, septembrie 2013 (fotografie de arhivă).
Testarea unui sistem antirachetă THAAD în Statele Unite, septembrie 2013 (fotografie de arhivă).

Statele Unite desfășoară un sistem antirachetă avansat și aproximativ 100 de soldați pentru a-l opera în Israel, un aliat-cheie. Sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) va consolida apărarea aeriană deja formidabilă a Israelului. Nu este clar când sistemul și soldații americani vor ajunge în Israel.

THAAD este unul dintre cele mai avansate și mai puternice sisteme anti-rachetă din arsenalul Statelor Unite.

În acest moment, Israelul folosește mai multe sisteme dezvoltate împreună cu SUA – Iron Dome, David’s Sling și Arrow – pentru a intercepta rachete și drone de la diferite altitudini și distanțe.

Sistemul THAAD are un radar avansat, care detectează proiectile de la distanțe foarte mari. Interceptorii sistemului au, de asemenea, o rază mai lungă de acțiune.

„Este un sistem antirachetă net superior”, a declarat Hossein Aryan, un expert în apărare stabilit în Marea Britanie. „Raza sa de acțiune este mult [mai] extinsă”, în comparație cu sistemele de apărare aeriană ale Israelului.

De ce trimit Statele Unite un sistem THAAD către Israel?

Decizia Statelor Unite a venit după ce, pe 1 octombrie, Iranul a lansat aproximativ 180 de rachete balistice către Israel, un atac despre care unii experți spun că a arătat vulnerabilitățile apărării israeliene.

Hossein Aryan afirmă că atacul Iranului a determinat Washingtonul să consolideze capacitățile de apărare antirachetă ale Israelului în cazul unui „alt atac potențial din partea Teheranului”.

Barajul masiv de rachete al Iranului - cel mai mare atac direct împotriva inamicului său - a fost un răspuns la invazia Israelului în Liban și la asasinarea recentă a unor aliați iranieni cheie din regiune.

Israelul a minimalizat pagubele provocate de atacul iranian. Dar imaginile din satelit par să arate că aproximativ 30 de rachete balistice au aterizat în interiorul și în jurul bazei aeriene Nevatim din sudul Israelului. Imaginile arată avarii la clădiri și cratere pe pista de aterizare a bazei.

Sistemul antirachetă israelian Iron Dome interceptează rachete iraniene pe 1 octombrie.
Sistemul antirachetă israelian Iron Dome interceptează rachete iraniene pe 1 octombrie.

La baza Nevatim sunt avioane de luptă de fabricație americană F-35. Experții cred că rachetele iraniene au ratat la limită unele dintre avioanele staționate la bază.

Iar o rachetă a ajuns în apropierea sediului Mossad (agenția israelienă de spionaj) de la Tel Aviv, unde a produs un crater adânc.

Israelul a promis un răspuns sever la atacul cu rachete al Iranului.

Între timp, patru soldați israelieni au fost uciși, pe 13 octombrie, într-o bază militară, în urma unui atac cu dronă al Hezbollah, grup armat și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului.

Rămășițele unei rachete balistice Emad, la baza militară Julis, pe 9 octombrie 2024, la câteva zile după un atac al Iranului asupra Israelului.
Rămășițele unei rachete balistice Emad, la baza militară Julis, pe 9 octombrie 2024, la câteva zile după un atac al Iranului asupra Israelului.

Shahank Johsi, cercetător asociat la King's College din Londra, afirmă că Washingtonul trimite sistemul THAAD deoarece „anticipează că răspunsul Israelului la recentul atac iranian cu rachete va fi un atac mare și semnificativ”.

Ceea ce va provoca „cel mai probabil o altă lovitură iraniană”, spune el.

Joshi, care este și jurnalist specializat în domeniul apărării la The Economist, spune că Israelul are o serie largă de opțiuni: de la lovirea instalațiilor de armament iraniene până la țintirea conducerii sau a siturilor nucleare.

„Indiferent ce vor alege, liderii iraniei vor riposta în forță”, spune el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG