Linkuri accesibilitate

Ce greșeli au dus la infectarea cadrelor medicale cu COVID19. Poate fi oprită dezertarea acestora cu soluția ”privilegiilor”?


Coronavirus, medici ambulanță
Coronavirus, medici ambulanță

Numărul cadrelor medicale infectate cu COVID 19 depășește 350 la nivel național, zonele roșii fiind Suceava- 200, din care 45 medici, București-60, din care 19 medici, Arad – 24, medici 9, Hunedoara- 16 , medici 5. Cifra crește însă în fiecare zi, la fel și cea a celor care demisionează sau plecă în concedii medicale. De la Spitalul Județean de Urgență Arad până joi demisionaseră 40 de cadre medicale, din care 19 medici, iar alte 127 intraseră în concediu medical. La spitalul din Câmpina au demisionat 8 medici, așa încât secția de terapie intensivă a rămas în doar 2 medici. Pentru a opri valul de plecări, președintele Klaus Iohannis a avansat soluția oferirii unui bonus de 500 de euro cadrelor medicale care lucrează cu pacienții cu COVID 19.

Din calculele Europei libere este vorba de cel puțin 29 de spitale în care există cadre medicale infectare, unde s-au închis pentru dezinfecție secții sau chiar, așa cum a fost cazul de la Suceava, spitale întregi. Pe primul loc se situează Bucureştiul, cu 9 spitale mari unde au fost depisate cazuri de COVID 19 în rândul cadrelor medicale și pacienților, iar exemplele continua cu Suceva, Galați, Arad, Timișoara, Giurgiu, Focșani, Brăila, Slobozia, Deva, Orăștie, Botoșani, Cluj.

Cauzele pentru care s-a ajuns în această situație sunt multiple, de la lipsa echipamentelor de protecție la prostul management și insuficiența testărilor, până la lipsa sau nerespectarea protocoalelor. Unele cauze sunt recunoscute cu jumătate de gură și de autorități. Ministrul Sănătății Nelu Tătaru spunea, de exemplu, că la Spitalul din Suceava a fost un ”cumul de nereguli”.

Doctorul Dorin Sarafoleanu, unul dintre marii specialiști în ORL, primul care a adus tehnica laserului în România, bun cunoscător al sistemului medical, spune pentru Europa liberă că sunt două mari cauze: una cronică, instalarea în fruntea spitalelor a unor ”politruci, care au interese de grup și habar n-au să conducă sistemul, dar l-au spoliat, l-au jefuit pur și simplu și alta punctuală, faptul că autoritățile nu s-au pregătit pentru această epidemie de care se știa de acum trei luni, ajungându-se în situația ca medicii să fie sacrificați cu bună-știință, fiind lăsați fără protecție în fața coronavirsului. Faptul că acum sunt numiți eroi nu e suficient ca să-i apere de coronavirus.

Ceea ce trebuia să fi făcut autoritățile era să se aprovizioneze din primul moment cu materiale de protecție pentru armata medicală care urma să fie pusă în prima linie. Sigur că acum încearcă să-și atenueze vina invocând că și alte țări nu au făcut treaba asta, dar noi ne comparăm cu alții doar atunci când facem ceva rău. Doctorii sunt sacrificați cu bună-știință și faptul că îi numești eroi acum, după ce i-ai făcut șpăgari ani de zile, nu este suficient ca să-I apere de coronavirus”.

Doctorul Dorin Sarofoleanu susține că lipsa testării medicilor și a pacienților la punctele de triaj ține nu doar de un ”defect de procedură, ci de un defect de organizare, de concepție, de viziune”. Lucru care s-ar datora lipsei ”marilor epidemiologi și virusologi” din echipele din jurul președintelui și primului ministru.

Îmi pare foarte rău, dar marii noștri epidemiologi, marii noștri virusologi nu sunt puși la locul care trebuie în momentul de față.
Dorin Sarafoleanu, medic specialist ORL

Pe de altă parte, la nivel local lucrurile se văd prozaic. De exemplu, la Spitalul Județean din Arad, unde până joi erau infectate cu coronavirus 24 de cadre medicale și aproape 170 fie și-au dat demisia, fie au intrat în concedii medicale, cauzele situației țin de specificul zonei de frontieră care este Aradul, știut fiind că prin vama Nădlag au intrat zeci de mii de români în țară. Au fost chiar petreceri de 8 marție în oraș, date de oameni care au venit din zonele roșii, spune pentru Europa liberă Andrei Ando, purtătorul de cuvânt al Consiliului județean. În plus, în spital ”nu s-au luat măsurile de protecție necesare de către cadrele medicale pentru că erau fazele incipiente ale epidemiei și au răspândit virusul în spitalul județean”.

Dar, spune Andrei Ando, activitatea spitalului nu e deocamdată afectată.

Deocamdată activitatea spitalului nu este perturbată de valul acesta de demisii și intrări în concediu. Spitalul din Arad are 700 de medici, inclusiv cei rezidenți, iar acum, după plecări, avem 1800 de angajați. Astăzi avem 347 de internați, deci activitatea se desfășoară aproape normal”.

Cele mai suspecte sunt concediile medicale, susține Andrei Ando, iar acestea vor fi verificate cu ajutorul poliției.

Noi am solicitat într-o discuție pe care am avut-o în grupul de suport pentru activitatea spitalului județean sesizarea poliției locale pentru a verifica dacă acestea cadre medicale care au intrat în concediu medical sunt într-adevăr la domiciliu sau nu. Mai mult de atât angajatorul nu poate să facă pentru că aceste concedii medicale sunt vizate chiar de medici”.

Ar putea fi soluția avansată de președintele Iohannis ca medicii care lucrează cu bolnavii de coronavirus să primească un bonus lunar de 500 de euro să oprească aceste plecări?

Sociologul Ovidiu Voicu spune pentru Europa liberă că aceasta este filosofia sistemului nostru public, de a acorda ”privilegii” unor categorii socio- profesionale și că acum se funcționează în paradigma războiului, unde întotdeauna au existat ”mercenari”, dar asta spune multe despre modul în care funcționează societatea noastră.

Diverse profesii care își asumă un risc suplimentar, în filosofia sistemului nostru public, primesc niște privilegii, că sunt pensii speciale, că avem ieșiri la pensie la 45 de ani, sau tot felul de bonusuri, există tipul acesta de instrument. Dacă îl folosim pentru magistrați, polițiști, militari de ce să nu fie folosit și pentru medicii care sunt în prima linie, că tot folosim metafora militară? Dacă asta îi va convinge să rămână și să profeseze e discutabil. Nu cred că pentru medici vor conta banii, dar pentru infirmiere, asistente, îngrijitori, personalul mediu ar putea să fie un argument important. Dar asta ne duce la o altă problemă de etică. E o practică din totdeauna în războaie, ai pe de o parte armata națională, care luptă din conștiința de a-și apăra țara, și ai mercenarii pe care îi angajezi. Noi suntem în această paradigmă. Până la urmă trebuie să ai o soluție pe termen scurt, în care pragmatismul primează, nu etica. Dar asta spune multe despre noi ca societate”, spune Ovidiu Voicu pentru Europa liberă.

Din altă perspectivă, medicul Dorin Sarafoleanu consideră că medicii nu au dreptul să dea bir cu fugiții în astfel de momente, dar și că aceștia au nevoie de modele.

Cred că trebuie acum ca autoritățile să scoată la lumină valorile, pe cei care i-au învățat pe acești doctori care acum sunt debusolați ca să-i încurajeze, să stea de vorbă cu ei. Chiar și doctorii au nevoie de modele, ca toată societatea de altfel, declară Sarafoleanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG