UDPATE - Ministrul Sănătății Ninel Tătaru a anunțat că va face mai multe inspecții în teren, printre care și Arad, unde a și plecat miercuri după-amiază.
„Sunt destul de multe zone aprinse: Deva, Arad. Vreau să văd cum sunt problemele și în Suceava. Se vor lua în calcul localitățile care au o evoluție dinamică accentuată”, a anunțat Nelu Tătaru.
UPDATE - „40 de angajați ai SCJU Arad, dintre care 31 de cadre medicale, și-au depus demisia sau dosarul de pensionare. Dintre aceştia 14 sunt medici. La această oră avem 127 de angajați în concediu medical. Numărul angajaților SCJU Arad, personal medical și auxiliar, este următorul - medici – 371, rezidenți – 315, asistenți – 985, infirmieri – 387 și brancardieri – 64”, transmite Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) într-un comunicat remis miercuri seară presei.
„Există opt cazuri de medici - șase de la UPU care au anunțat că își depun demisia pentru a intra în pensie. 83 de persoane – medici, asistenți, infirmieri, brancardieri, registratori medicali sunt în concediu medical de pe data de 23 martie. Pentru a face față unui aflux de pacienți infectați cu coronavirus s-a dispus angajarea de personal medical pe o perioadă determinată de 6 luni. Până acum am angajat 20 de medici, 19 asistenți medicali și 4 – personal auxiliar”, se mai spune în comunicatul citat de Mediafax.
Știrea inițială
24 de cadre medicale din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) au fost confirmate cu noul coronavirus, din 250 testate. De asemenea, cinci medici și-au cerut pensionarea iar nouă și-au dat demisia, alături de 17 asistenți, iar 35 de medici au intrat în concediu alături de alți 48 de membri ai personalului medical.
"Informaţiile pe care am reuşit să le obţinem arată că avem confirmaţi pozitiv 10 medici, 12 asistenţi medicali şi doi infirmieri. Se mai aşteaptă rezultatele la 40 de probe, iar testarea personalului spitalului va continua. Am cerut conducerii spitalului să testeze tot personalul, ţinând cont de evoluţia situaţiei epidemiologice", a declarat Otinel Şandru, președintele Sanitas Arad, pentru Agerpres.
Cadrele medicale depistate pozitiv cu simptome sunt internate, iar cele fără simptome sunt în izolare la domiciliu.
În ceea ce le privește pe cadrele medicale care și-au dat demisia, preşedintele Sanitas Arad a declarat că este vorba de "persoane vulnerabile".
"Sunt cadre medicale la vârsta de pensionare sau peste această vârstă, iar restul care nu îndeplinesc condiţia de pensionare sunt totuşi aproape de această vârstă. Familiile le-au cerut să se retragă, pentru a elimina expunerea", a declarat Şandru.
Carmen Lucuța, managerul Spitalului Județean Arad a declarat miercuri la televiziunea Digi 24, că în acest moment spitalul nu mai are niciun medic la secția de boli infecțioase, pentru că toți sunt în concediu medical iar lipsa lor este suplinită de medici de la pneumologie.
„La Boli Infecțioase este groaznic. Din 6 medici, nu avem în acest moment niciunul. Au invocat motive de sănătate și de aceea au spus că nu se pot prezenta la lucru. Lipsa de medici de la Boli Infecțioase este suplinită de medici de la Pneumologie. Avem deficit foarte mare și la ATI. Avem doar 10 medici, dintre care doi în concediu medical și am fost nevoiți să încadrăm 6 medici cu contracte de muncă pe perioadă determinată, dar mai avem nevoie. Sunt 5 medici care și-au dat demisia pentru că se încadrează în vârsta de pensionare, sunt între 60 și 67 de ani și probabil consideră că-și pun viața în pericol. Sunt 9 medici astăzi care și-au depus demisia, care nu se încadreaza la pensie. Au invocat motive personale, că nu vor să-și pună familiile în pericol. Eu cred că cei care și-au dat demisiile au fost protejați la spital”, a declarat Lucuța la Digi 24.
Cât privește echipamentele de protecție, managerul spune că pentru ambele tipuri de măști de protecție respiratorie stocul este zero.
„Echipamente de protecție, la ora actuală, avem foarte puține. Ceea ce pot să vă spun vizavi de măști FPP2 și FPP3 este că stocul e zero. Nu găsim la furnizori de unde să achiziționăm, avem bani și nu putem achiziționa că nu avem de unde. Avem 1.500 de combinezoane astăzi. Pe ziua de astăzi avem echipamente, dar de mâine nu știm. Asteptăm răspunsuri, ni s-a spus că vom primi ceva echipamente”, a mai spus Lucuța.
La ora actuală spitalul are în total 371 de medici, 985 de asistenţi, 315 rezidenţi, 387 de infirmieri şi 64 de brancardieri. De asemenea, sunt 347 de pacienți internați, capacitatea spitalului fiind de 1.330 de paturi, a precizat managerul spitalului.