Linkuri accesibilitate

Ce pensii speciale dispar, dacă sunt păstrate cele ale magistraților și ale militarilor


Raluca Turcan spune că vor fi eliminate pensiile speciale
Raluca Turcan spune că vor fi eliminate pensiile speciale

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că PNL a decis, în ședința BEX de luni, ca partidul să susțină anularea pensiilor speciale, cu excepția celor militarilor și magistraților. Vicepremierul a precizat că în paralel Guvernul vrea să vină cu o Lege a pensiilor care să elimine inechitățile în calcularea pensiilor.

„Am luat decizia ca PNL să susțină anularea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militarilor și magistraților care deja au o decizie a CCR. În felul acesta se elimină o inechitate crasă în sistem. Sunt aproape 9 miliarde de euro pe an care sunt cheltuite de statul român cu pensiile speciale”, a afirmat Raluca Turcan, luni, la finalul BEX al PNL.

Practic, liberalii, ca și cei de la USR, susțin că elimină pensiile speciale, cu excepția celor care sunt cele mai njumeroase - ale procurorilor și judecătorilor, ale ofițerilor de la Ministerul de Interne, al Apărării, precum și ale celor din serviciile secrete. Aceștia beneficiază de alt sistem de calcjulare a pensiilor, la care pensia depășește contribuția la fondul de pensii. De asemenea, aceste categorii mai beneficiază și de limită de vârstă, de 40-45 de ani. În cazul pensiilor magistraților, guvernul vrea doar să amâne, nu să și anuleze, posibilitatea ca judecătorii și procurorii să iasă la pensie la 40 de ani.

În aceste condiții, care sunt pensiile speciale vizate pentru eliminare

  • aleșii locali - primari și consilieri
  • parlamentarii
  • funcționarii publici cu statut special
  • funcționarii parlamentari
  • personalul diplomatic și consular
  • personalul auxiiar din instanțe și parchete
  • aviatorii civili și personalul de aviație civilă

Prim-vicepreședintele PNL a adăugat că Executivul vrea să elimine inechitățile în calcularea pensiilor, iar aceasta să se facă pe principiul contributivității.

„Dorim ca în paralel cu anularea unor privilegii care sunt date pe criterii discriminatorii, să venim cu o Lege a pensiilor care să elimine inechitățile din sistem prin stabilirea, ca punct de plecare în calcularea pensiilor a principiului contributivității. O țară întreagă așteaptă ca pensiille în România să fie calculate pe principiul contributivității și tot ceea ce înseamnă privilegiu stabilit la discreția politicienilor să fie eliminat”, a conchis Turcan.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților are pe ordinea de zi a ședinței de marți, care începe la ora 11.00, proiectul de lege al PNL pentru eliminarea pensiilor speciale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG