Florin Cîțu, ministrul de finanțe, a anunțat primul interzicea cumului de pensie și salariu la stat ca mijloc de reducere a deficitului bugetar în anul viitor, alte metode fiind înghețarea salariilor demnitarilor și reduceri de personal în ministere. Violeta Alexandru, ministrul muncii, a anunțat, de asemenea, că lucrează la o astfel de lege. Ludovic Orban a confirmat intențiile cabinetului său și le-a argumentat.
„Nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să beneficieze şi de un venit din sectorul public. E vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat - e vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani în poliţie sau alte structuri şi care, după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii, multe dintre ele peste medie - să cumuleze cu salariul din sectorul public”, a spus Ludovic Orban, citat de news.ro
- Referirea premierului la polițiști este un exemplu dezbătut în ultimii trei ani. Potrivit unei inițiative a unui fost ministru în guvernul Ponta, este vorba despre Gabriel Oprea, a fost propusă pensionarea ofițerilor din Ministerul de Interne, al Apărării și a celor din serviciile secrete la doar 40 de ani, cu creșterea în fiecare an a acesteia, indiferent de inflație. Legea a fost adoptată în timpul guvernului Cioloș, însă a fost aplicată din anul 2017, în timpul guvernului Tudose.
- Această prevedere a golit practic sistemul de securitate de cadre superioare și a mărit cheltuielile statului cu aceste pensii, care sunt asigurate din bugetul de stat în bugetele de cheltuieli ale acestor instituții.
- Pe de altă parte, s-a constatat fenomenul potrivit căruia, nu doar în aceste instituțiii, dar și în alte domenii, pensionarii care au lucrat la stat sunt imediat reangajați ăn aceleași compartimente, primind simultan două venituri.
Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a anunţat sâmbătă, la Digi 24, că este în curs de elaborare un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de angajat la stat.
Ea a anunţat că se lucrează la un proiect de lege referitor la pensionarii care sunt angajaţi în instituţii de stat, proiect care va fi finalizat pe măsură ce vor fi strânse toate informaţiile legate de cei care ar putea fi vizaţi.
„Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare", a spus Violeta Alexandru.
Ea a menţionat că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o „propunere coerentă", pentru a decide asupra formei finale şi a modului de prmovare a legii.
Florin Cîțu, ministrul finanțelor, a anunțat, zilele trecute, că Guvernul Orban are un plan pentru reducerea cheltuielilor pe anul viitor astfel încât să se încadreze în deficitul de aproximativ 3,5%. Măsurile pe care le-a indicat sunt
- îngheţarea salariilor demnitarilor,
- interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat
- concedieri în sectorul bugetar.
”Știți foarte bine că pentru anul acesta sau pentru anul viitor construcția bugetului pornește de la un deficit de 4 la sută. Da, există un set de măsuri, pe care dorim să le luăm, de la pensii speciale, la salarii de demnitari, și da, și la eliminarea acelui cumul de pensii, la stat”, a declarat Cîțu, la Realitatea Plus.
- Guvernul Boc a adoptat în decembrie 2008 un act normativ similar, OUG 230, pentru care Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională.CCR a admis, în ianuarie 2009, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, argumentând că OUG afecteaza drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie.
Facebook Forum