Linkuri accesibilitate

ANALIZĂ | Cât va pierde PNL din scandalul Cîțu. Ce câștigă Klaus Iohannis


Klaus Iohannis și Florin Cîțu la recepția de Ziua Națională a României din 2020
Klaus Iohannis și Florin Cîțu la recepția de Ziua Națională a României din 2020

Cele două dosare cu justiția americană ale premierului Cîțu sunt percepute diferit în interiorul PNL, în funcție de interesele pe care membrii le au la congresul din septembrie. Din afară, experții par să avertizeze că ele prevestesc un dezastru electoral al actualului partid de guvernare.

PNL va avea extrem de mult de suferit electoral din cauza scandalurilor declanșate pe baza dosarelor lui Florin Cîțu în Statele Unite, este de părere profesorul Andrei Țăranu, prodecan al Facultății de Științe Politice de la SNSPA.

Cu cât îl susține mai mult pe domnul Cîțu, cu atât partidul pierde puncte electorale, pentru că tot discursul anterior care se baza pe profesionalism, pe moralitate, pe ideea de reformă, toate acestea se dovedesc, într-o mare măsură, lipsite de temei.
prof. Andrei Țăranu, politolog

Avem un prim-ministru care nu-și plătește datoriile. Dacă nu plătește datoriile personale, de unde știm că va plăti datoriile țării, el continuă să se împrumute într-un ritm amețitor. De unde știm că este marele specialist care se presupune că a făcut nu știu ce prin Statele Unite, deși nu a făcut mare lucru? Ce ne împiedică să anticipăm că o să apară informația că el de fapt la Iowa nu și-a făcut doctoratul, ci stătea beat prin mașină”, e de părere politologul, amintind astfel că politica este în mare măsură un joc al percepțiilor.

Tabăra Cîțu - diminuarea importanței celor două dosare

Susținătorii declarați ai lui Florin Cîțu la șefia partidului s-au grăbit să-i ia apărarea imediat ce au apărut primele informații legate de dosarul și zilele de arest pe care acesta le-a executat în SUA pentru conducere sub influența alcoolului. Zeci de liberali au susținut că fapta este numai o greșeală din tinerețe.

Premierul Florin Cîțu și președinta Tineretului Național Liberal, Mara Mareș
Premierul Florin Cîțu și președinta Tineretului Național Liberal, Mara Mareș

Cine s-a gândit că, prin atacarea lui Florin Cîţu cu o întâmplare de acum 20 de ani, „va face furori", s-a înșelat amarnic. Să sapi iar apoi să aduci în actualitate o contravenție (nu infracțiune!) de acum 20 de ani mie îmi arată pură disperare și trădează o mentalitate învechită și un mesianism prost înțeles și extrem de slab pus în scenă. Oldies are no longer goldies. Cam atât”, arăta Mara Mareș, președinta TNL și consiliera premierului, la câteva ore de la primele dezvăluiri, sugerând că atacul ar veni din partea contracandidatului Ludovic Orban.

Tonul Marei Mareș era susținut și de colegul deputat, Cristian Băcanu, fost secretar de stat în Ministerul Justiției.

Premierul Florin Citu și deputatul Cristian Băcanu
Premierul Florin Citu și deputatul Cristian Băcanu

„În disperarea echipei care va pierde - #teamOrban, atât au putut găsi despre un om care a studiat la Grinnell College din Iowa - SUA, cu un masterat în științe economice în cadrul Iowa State University, și un doctorat la aceeași universitate, în macroeconomie și afaceri internaționale. (....) Atât au putut găsi despre un senator la al doilea mandat, despre un fost ministru al Finanțelor şi despre omul care este de 8 luni Primul Ministru al țării: au identificat o amendă de pe vremea când era student la doctorat. N-au găsit furturi, n-au găsit bani ascunşi sau corupție, n-au găsit pic de incompetență, n-au găsit delapidări, n-au găsit blat cu PSD. (...) Oldies are no longer goldies. Cam atât.”

Și la apariția celui de-al doilea dosar au existat susținători declarați ai premierului declarați. Mai puțini și, de această dată, fără un discurs ce amintea de un punctaj de partid. Prima care a sărit în apărarea premierului a fost fostul lider PNL, senatoarea Alina Gorghiu.

Eu știu că e musai ca Florin Cîţu să aibă zeci de dosare până la Congres. Dar, în noua poveste, există o decizie clară a unei instanțe americane, că speța civilă a fost respinsă, iar firma nu a depus vreo altă solicitare. Adică există cineva care te dă în judecată, tu nu știi, că nu te anunță nimeni, cererea lor este respinsă, iar tu rămâi cu denigrările. Sau nici justiția americanilor nu mai e bună zilele acestea?”, susține senatoarea imediat după apariția informațiilor despre premier.

În pofida eforturilor făcute de susținători, politologul Andrei Țăranu e de părere că ieșirile publice ale taberei Cîțu și mesajele promovate de membrii acesteia nu numai că nu îl vor ajuta pe primul ministru, dar îl vor dezavantaja și mai mult în cursa anti-Orban. „Toate poveștile pe care încearcă o echipă de comunicare să le ridice în fața acestui noian de acuze, părerea mea e că vor mai apărea și altele, îl debusolează atât pe domnul Cîțu, dar debusolează și partidul. Tot acest noian va face PNL incapabil să facă față acuzelor care vin de la PSD și, în curând, de la USR”.

Tabăra Orban - punct marcat

Ludovic Orban a așteptat explicațiile lui Florin Cîțu despre scandalul din Statele Unite, apoi l-a acuzat indirect de minciună.

Îi solicit colegului meu Florin Cîțu ca, în următoarea declarație publică, să le ceară scuze cetățenilor români că nu a avut curajul și onestitatea să îi informeze despre acest episod întunecat din viața lui.
Ludovic Orban, președinte PNL

„Ar trebui să își ceară scuze și față de mine, că nu mi-a mărturisit niciodată că a fost condamnat penal pentru conducerea autoturismului sub influența alcoolului, în toate discuțiile pe care le-am avut atunci când a obținut susținerea mea pentru cele mai importante funcții în stat.”

Tabăra nehotărâților - silenzio stampa

Atât Dan Motreanu, cât și Ilie Bolojan, liderii nedeclarați ai indecișilor nu au exprimat vreun punct de vedere public despre scandalul în care este implicat premierului Florin Cîțu. O decizie privind o a treia variantă de candidatură la șefia liberalilor se lasă încă așteptată, deși decizia era anunțată imediat după 10 august. Această a treia cale este văzută ca varianta care ar putea reașeza cumva lucrurile.

Mai sunt 9 zile până pe 25, săptămâna viitoare; nu este imposibil ca, în condițiile în care vor clama criza îngrozitoare din partid, incapacitatea premierului de a mai conduce, și așa mai departe, să nu apară o a treia forță”, este de părere Andrei Țăranu.

Profesorul de științe politice nu crede însă că aceasta va putea avea șanse de succes de una singură.

„Această a treia forță nu va fi, din punctul meu de vedere, cauționată de Cotroceni, de domnul Iohannis, sau de cei care sunt astăzi în interiorul grupării Cîțu. Mai degrabă, ea va apare ca să rupă voturi din zona nehotărâților lui Cîțu, dar nu cred că această a treia grupare va avea prea mare succes. Cu excepția situației în care domnul Orban va renunța la candidatură și va susține reprezentantul acestei grupări”, mai adăugă Andrei Țăranu

În privința numelui candidatului, Dan Motreanu rămâne varianta probabilă, în condițiile în care liderul PNL Oradea, Ilie Bolojan, a negat constant vreun interes pentru funcția de lider de partid.

Cum vor afecta scandalurile rezultatul Congresului?

Andrei Țăranu este de părere că e greu ca rezultatul congresului să fie afectat de scandalul din partid.

„Aceste dezvăluiri îl decredibilizează în fața publicului, poate în fața aliaților din coaliție. În interiorul PNL-ului, cărțile erau făcute și domnul Cîțu se bucură de încredere la congres, dacă se bucură, pe motiv că este premier și, atâta vreme cât va fi prim-ministru, va continua să fie susținut. E greu de crezut că asemenea dileme moralo-financiare îi vor bântui pe cei care sunt reprezentanți la congres, în afară de cei care, într-un fel sau altul, nu erau de partea domnului Cîțu”, punctează Andrei Țăranu

Ce câștigă Klaus Iohannis

Deși imaginea PNL are de suferit, Klaus Iohannis ar putea avea un câștig pe termen lung.

Ședință de Guvern prezidată de președintele Klaus Iohannis
Ședință de Guvern prezidată de președintele Klaus Iohannis

Iohannis are deja o istorie în a nu schimba premierii, cum s-a întâmplat și în cazul Vioricăi Dăncilă pe care a preferat să o țină în funcție, spune politologii, pentru a avea un contracandidat slab la prezidențiale.

„Domnului Iohannis îi convine un PNL care este slab pentru că atunci când va pleca de la Cotroceni va putea să ia partidul să-l aducă pe calea ce bună. Un cavaler care va reforma PNL-ul în acest moment nu i-ar conveni președintelui Iohannis”, e de părere Andrei Țăranu

Întrebarea e dacă acel PNL, preluat eventual de Klaus Iohannis la finele mandatului său de la Cotroceni, se va mai afla sau nu la guvernare. Și cu ce costuri pentru ne-membrii de partid și orientarea pro-occidentală a României.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG