Linkuri accesibilitate

Ce înseamnă parteneriatul de securitate cu UE pe care îl semnează astăzi R. Moldova


Expoziție de echipament militar donat de partenerii externi Armatei Naționale. Ziua Europei, Piața Marii Adunări Naționale, 9 mai 2024.
Expoziție de echipament militar donat de partenerii externi Armatei Naționale. Ziua Europei, Piața Marii Adunări Naționale, 9 mai 2024.

O delegație guvernamentală moldoveană condusă de premierul Dorin Recean și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, va semna marți, 21 mai, la Bruxelles, un Parteneriat în domeniul de Securitate și Apărare între R. Moldova și Uniunea Europeană.

Într-o ciornă a documentului, văzută de Europa Liberă Moldova, se arată printre altele că, în viitor, Moldova ar putea participa, dacă va dori, la noua structură de reacție europeană față de crize din vecinătatea ei, numită Rapid Deployment Capacity, ca și la exerciții militare ale UE.

Alte domenii de cooperare menționate sunt apărarea civilă, schimbul de informații extins, combaterea amenințărilor cibernetice, ajutorarea Moldovei să-și promoveze interesele în foruri internaționale, inclusiv la ONU.

Este menționată, de asemenea, posibilitatea ca Moldova să participe la proiecte UE în domeniul industriei apărării și la achiziții comune de armament în cadrul blocului cu 27 de membri ca un fel de „invitată”, având în vedere că, deocamdată, este doar candidată la aderare.

UE ar urma să sprijine mai mult Moldova la paza frontierelor, inclusiv pentru combaterea migrației ilegale și a traficului de oameni, ca și a criminalității organizate și contrabandei cu armament.

Noua înțelegere vine după o serie de alți pași comuni făcuți de Moldova și UE în domeniul securității și apărării, mai ales în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina vecină prin invazia pe scară largă din februarie 2022.

În ciorna acordului ce urmează să fie semnat marți se menționează, printre altele, că noua Strategie de Securitate Națională, adoptată de parlamentul de la Chișinău în decembrie 2023 (aceeași care identifica drept principala amenințare externă Rusia), plasează aderarea la UE ca unul din principalele obiective ale țării. De asemenea, Moldova va coopera cu UE și alți parteneri și aliați în abordarea „provocărilor transnaționale”.

Pe 5 aprilie, Consiliul Uniunii Europene a aprobat un nou ajutor, în valoare de 41 de milioane de euro, pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale R. Moldova, prin intermediul Instrumentului european pentru pace.

Pachetul prevede asigurarea cu echipamente pentru: mobilitate, supraveghere aeriană și logistică.

Exceptând asistența amintită, UE a aprobat un ajutor financiar pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale R. Moldova în valoare de 87 de milioane de euro.

La 24 aprilie 2023, Uniunea Europeană a lansat misiunea de parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC).

Obiectivul declarat al acestei misiuni civile este de a spori reziliența sectorului de securitate al Moldovei în gestionarea crizelor, contracararea amenințărilor hibride, securitatea cibernetică, contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor, precum și a ingerințelor străine.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG