Linkuri accesibilitate

Ce s-a întâmplat cu plângerea penală promisă de Viorica Dăncilă lui Klaus Iohannis


Premierul l-a amenințat în mai multe rânduri pe președinte cu plângeri penale. Ultimul motiv de dispută îl reprezintă numirea miniștrilor interimari.
Premierul l-a amenințat în mai multe rânduri pe președinte cu plângeri penale. Ultimul motiv de dispută îl reprezintă numirea miniștrilor interimari.

Viorica Dăncilă a anunțat că îl va da în judecată pe Klaus Iohannis, după ce acesta a afirmat că guvernarea a fost una „haotică, incompetentă și coruptă”. La o lună după decizia CEX-ului PSD de la Mamaia, Europa Liberă a vrut să afle ce s-a întâmplat cu amenințarea venită din partea premierului.

Social-democrații au votat pe 31 august, la propunerea Vioricăi Dăncilă, să îl dea în judecată pe Klaus Iohannis. Decizia a primit votul Comitetului Executiv al PSD și a fost anunțată în mod oficial la finalul întâlnirii de la malul mării.

Legat de afirmația președintelui că acest guvern este corupt, îl vom acționa în judecată, pentru că, așa cum am spus, este foarte ușor de lipit etichete, dar aceste etichete trebuie să aibă un fundament. Nu am avut niciodată probleme de corupție, ba dimpotrivă, am fost unul dintre luptătorii împotriva corupției, pentru statul de drept, dar în același timp și pentru respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor”, susținea Viorica Dăncilă pe 31 august, într-o conferință de presă, în care i-a avut alături pe secretarul general al PSD, Mihai Fifor, pe președintele executiv, Eugen Teodorovici, dar și pe președintele PSD Constanța, Felix Stroe.

Guvernul nu știe de documentul lui Dăncilă

Europa Liberă a încercat să afle ce s-a întâmplat cu acest demers anunțat de premierul Viorica Dăncilă.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, afirmă pentru Europa Liberă că nu știe de existența unei plângeri penale la care să se lucreze în zona pe care o coordonează și spune că s-ar putea ca de această problemă să se ocupe Ministerul Justiției.

La mine nu apare nimic. Cancelaria premierului sau Justiția ar fi putut să o facă, teoretic”, a subliniat Greblă.

Surse din Ministerul Justiției au precizat pentru Europa Liberă că nici la acest minister nu se află în lucru un astfel de document îndreptat împotriva președintelui Klaus Iohannis.

Șeful Cancelariei premierului, Costin Mihalache, nu poate da nici el mai multe informații.

„Nu știu care este stadiul acestei plângeri”, a fost mesajul transmis de șeful Cancelariei premierului Dăncilă.

Europa Liberă a încercat să afle de la premier ce s-a întâmplat cu această plângere, dar aceasta nu a dorit să ofere un răspuns oficial. Surse din Guvern spun că nu s-a lucrat la această plângere din moment ce nu a apărut nimic de mai bine de o lună.

Supărarea premierului la adresa președintelui Klaus Iohannis a pornit de la faptul că acesta nu a dorit să nominalizeze miniștrii propuși, ci a atacat Guvernul.

„Nu ar trebui să fie, însă, nici o surpriză pentru nimeni. Dimpotrivă, este rezultatul firesc a doi ani și jumătate de guvernare haotică, incompetentă și coruptă. Prin votul din 26 mai, românii le-au transmis PSD si ALDE un mesaj extrem de clar, pe care ei, PSD si ALDE, pur si simplu se fac că nu îl înțeleg”, a fost afirmația făcută de președinte care a deranjat PSD.

Dăncilă îl amenință din nou pe Iohannis cu plângerea penală

La o lună după decizia Comitetului Executiv al PSD care nu s-a materializat, premierul Viorica Dăncilă a anunțat încă o dată că pregătește o plângere penală la adresa lui Klaus Iohannis. De data aceasta, pentru că președintele nu a numit miniștrii interimari propuși de Viorica Dăncilă, chiar dacă există o decizie a Curții Constituționale în acest sens. Mai mult, șeful statului a refuzat și să semneze decretul prin care o revocă din funcția de ministru al Justiției pe Ana Birchall.

„Prin recenta sa decizie, Curtea Constituțională a statuat în mod clar că, odată cu ieșirea ALDE de la guvernare, Președintele României poate numi miniștri titulari numai cu aprobarea prealabilă a Parlamentului. Nici nu era nevoie de o decizie a CCR pentru a se constata evidența necesității de a respecta un articol din Constituție. Dacă ar fi acționat cu bună-credință și ar fi dorit cu adevărat să evite orice blocaje, doamna Dăncilă ar fi trebuit, așa cum i-am cerut, să meargă în Parlament și să obțină validarea pentru noul său Guvern. Dacă doamna Dăncilă nu înțelege nici acum sensul deciziei Curții Constituționale, îi mai explic încă o dată, în mod public: este fără echivoc faptul că, pentru numirea unui ministru titular la educație, premierul trebuie să se prezinte în Parlament.

Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației Naționale, în condițiile în care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcție timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituție”, a afirmat președintele Iohannis pe 4 octombrie.

Precedentul Dragnea: l-a amenințat cu plângerea penală pe Klaus Iohannis

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, a cerut și el într-un for al partidului să fie depusă o plângere penală pe numele lui Klaus Iohannis. Pe 16 decembrie 2018, Dragnea le cerea lui Florin Iordache și Mircea Drăghici să redacteze plângerea penală pentru înaltă trădare.

„Peste toate aceste acțiuni ale europarlamentarilor români este Iohannis, care într-un mod prin care trădează interesele României spune că România nu este pregătită să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Este act de trădare a intereselor naționale ale acestei țări practicat de Klaus Werner Iohannis. Domnule Drăghici, împreună cu domnul Iordache, care este prieten la cataramă cu domnul Iohannis, și cu sprijinul de specialitate al domnului Toader, vă rog ca după Anul Nou să depuneți acea plângere pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Werner Iohannis. Sprijin de specialitate – noi tot ce facem în PSD facem la vedere”, afirma Liviu Dragnea pe 16 decembrie 2018.

Deși subiectul a fost reluat de mai multe ori în discuțiile publice de la începutul acestui an, amenințarea a rămas la stadiul de declarație politică, nefiind transpusă în practică vreodată.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG