Linkuri accesibilitate

Iohannis promite autostradă în Moldova, dacă liberalii intră la guvernare: „Lipsa de infrastructură ucide, precum și corupția ucide”


Iohannis a legat accidentul cu 10 morți, din Ialomița, de lipsa infrastructurii rutiere.

Președintele Klaus Iohannis a legat tragedia rutieră produsă sâmbătă dimineață în Ialomița de lipsa infrastructurii rutiere și a promis că, dacă moțiunea de cenzură trece și PNL își asumă guvernarea, autostrada A8 din Moldova va fi construită.

„Această autostradă este cel mai important obiectiv de infrastructură pentru Moldova. Dacă scăpăm de pesediști și ajungem să avem un guvern liberal, această autostradă se va face. Avem nevoie de infrastructură rutieră, digitală. (...) Pentru Moldova, o Românie normală este una în care există o autostradă care leagă Moldova de restul țării”, a spus președintele Klaus Iohannis la Iași, unde a participat la o reuniune electorală a PNL.

Președintele a invocat accidentul rutier de proporții, produs sâmbătă dimineață pe DN 2A, între Slobozia și Urziceni, în care zece oameni care mergeau la muncă au murit într-un microbuz izbit de un TIR.

„Astăzi, avem din păcate încă o dată un exemplu de ce este absolută nevoie de infrastructură decentă. Azi dimineață la 6 și ceva am primit un mesaj cutremurător. Între Urziceni și Slobozia a vut loc un accident rutier groaznic, cu zece morți și aproape zece răniți grav. M-a întristat foarte mult. Ce pot să spui? Condoleanțe, îmi pare foarte rău. Să înțelegem că lipsa de infrastructură ucide, precum și corupția ucide. Această nepăsare criminală a pesediștilor costă vieți. Costă vieți de români”, a spus Iohannis, în fața liberalilor de la Iași.

Mai multe organizații civice locale din Moldova solicită de mai mulți ani construcția „Autostrăzii Unirii” (A8), care să lege Moldova de restul țării, cu Transilvania, peste Carpați. În prezent, Moldova este izolată rutier de restul țării, la nivel de infrastructură.

„Ideea cu autostrada nu este doar o ambiție politică, nu este în niciun caz un moft. Acum, în secolul 21, secolul mobilității, avem nevoie de infrastructură ca de aer, fiindcă altfel pur și simplu vom rămâne în urmă. Cum în urmă a rămas România, fiindcă am avut din nefericire atâția ani la conducere PSD. Este principalul motiv al rămânerii în urmă a României. Fără PSD, România ar fi fost mult mai departe. Ar fi fost în rând cu celelalte națiuni europene”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Iohannis, care pleacă din poziția de lider în sondajele privind opțiunile de vot la alegerile prezidențiale din noiembrie, a reiterat ideea că își dorește ca guvernul PSD să pice prin moțiunea de cenzură de săptămâna viitoare, iar PNL să își asume guvernarea.

„Moțiunea de cenzură este în procedură și vă spun, pregătiți-vă pentru guvernare. Eu îmi doresc foarte mult ca această moțiune de cenzură să treacă și acest guvern eșuat să pice. (...) Va fi un guvern care va avea un mandat scurt, de tranziție. Care să se ocupe de organizarea perfectă a alegerilor prezidențiale, care va construi bugetul pentru anul viitor. Deja ministrul de Finanțe în funcție a recunoscut că a gafat-o. Trebuie organizate alegeri locale, parlamentare. Eu aștept implicare maximală, totală, eficientă, de bună credință din partea PNL, pentru a trece această perioadă de tranziție. Restartarea, refacerea României, europenizarea României se face pornind de la votul românilor de la alegerile parlamentare. Atunci va începe modernizarea României”, a mai spus Iohannis, la Iași.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG