Linkuri accesibilitate

Ce se întâmplă în Bacău după suspiciunea de coronavirus


Așa arată coronavirusul

Șapte medici de la Spitalul Județean Bacău și-au anunțat demisia, miercuri, protestând astfel față de decizia Direcției de Sănătate Publică de a-l amenda cu 20.000 de lei pe medicul care l-a preluat pe studentul suspect de coronavirus, internat pe 27 ianuarie.

Managerul Spitalului din Bacău, Adrian Popa, susține că medicul a fost amendat de DSP pentru că informația ar fi ajuns mai întâi la presă și apoi la autorități.

La acest moment în Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Bacău există un val de nemulțumire din partea medicilor, vizavi de un control efectuat imediat după transferul acelui pacient suspect de infecție cu coronavirus din data de 27 ianuarie, care s-a soldat cu o amendă pentru medicul curant din acea dată, motivul practic fiind că știrea sau cazul mai întâi a apărut în presă și mai apoi la organele abilitate", a declarat Adrian Popa, citat de Mediafax.

Popa spune că discută cu cei șapte medici, adică toți medicii din Unitatea de Primiri Urgențe, să revină asupra demisiilor, pentru a nu se ajunge la un „blocaj complet".

Cazul a fost evaluat de medicul de urgență, împreună cu ceilalți medici de specialitate, după care a fost întocmit o adresă către DSP și transmisă către toate căile, de la fax, e-mail, până la WhatsApp. Presa a aflat mai repede, presa are libertatea ei, noi nu intervenim, din punctul nostru de vedere, ne-a intersat parcursul și evoluția cazului medical", a spus Adrian Popa.

Conducerea Spitalului din Bacău va contesta amenda dată de DSP.

Pe lângă medicul amendat cu 20.000 de lei, au mai fost amendați, cu câte 2.000 de lei asistentul șef de tură, pentru neluarea măsurilor în vederea asigurării echipamentului de protecție specific în cazul pacientului și îngrijitorul de tură, pentru neefectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție la nivelul tuturor spațiilor în care a primit asistență medicală pacientul, potrivit publicației locale Deșteptarea.

Direcția de Sănătate Publică din Bacău a oferit, miercuri, primele explicații după amenda dată medicului de la Spitalul Județean, susținând că, pe lângă faptul că a aflat abia după două ore de cazul pacientului suspect de coronavirus, spitalul nu ar fi făcut curățenie și nu ar fi dezinfectat toate spațiile pe unde a trecut pacientul.

"Nu s-au dezinfectat toate spațiile în care a primit asistență medicală pacientul suspectat de infecție cu coronavirus după părăsirea acestor spații și pentru că nu s-a realizat înregistrarea în graficul de curățenie-dezinfecție a operațiunilor de curățare și dezinfecție efectuate în camera de izolare. Nu s-au luat măsuri de asigurare a echipamentului de protecție specific în cazul pacientului cu suspiciune de coronavirus și pentru că nu s-au respectat protocoalele de lucru de către personalul auxiliar", se precizează într-un comunicat de presă DSP Bacău.

Ministerul Sănătății a anunțat, marți, că analizele arată că studentul întors din China nu este infectat cu noul virus, ci are alte afecțiuni virale.

„Nu este vorba despre infecție cu noul coronavirus la pacientul transferat ieri de la Bacău la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. dr. Matei Balș”. Starea pacientului este bună și va fi externat în cursul zilei de astăzi si va continua tratamentul în ambulatoriu”, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Un tânăr de 24 de ani, student în China de patru luni, care ajunsese de aproximativ o săptămână în Bacău, a fost internat cu suspiciunea de infecție cu coronavirus. Luni seara a fost transferat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG