Linkuri accesibilitate

Ce spun cei din sistem despre noul șef al Poliției Române: „Vorbește engleza fluent, știe ce înseamnă un dosar penal”


Poliția Română are un nou șef după numirea chestorului Benone Marian Matei în funcția de secretar de stat.
Poliția Română are un nou șef după numirea chestorului Benone Marian Matei în funcția de secretar de stat.

​​​​​​​Premierul Florin Cîțu l-a numit în funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției Române pe chestorul Benone Marian Matei (48 de ani), fostul director al Direcției Operațiuni Speciale (DOS).

Europa Liberă a discutat cu mai mulți polițiști care-l cunosc pe Matei.

În primul rând, este un vorbitor fluent de limbă engleză, lucru care nu s-a mai întâmplat de mulți ani la nivel de conducere în Poliția Română. A terminat Academia de Poliție, este un tip discret, știe ce înseamnă un dosar penal. Ofițer de poliție, a lucrat în operativ, are o misiune foarte grea, având în vedere că imaginea poliției este praf. Întrebarea este cine vor fi adjuncții săi, lucru care contează foarte mult în misiunea pe care o are”, ne-a declarat un apropiat.

Venit de „filiera” Bacău

Alt polițist susține că Matei este un profesionist, venit de la Bacău, unde a fost șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Bacău.

A venit la București susținut de procurorul Codruț Olaru și de șeful Serviciului de Informații Externe, Gabriel Vlase. A fost adjunct la Crimă Organizată, apoi director plin. Ulterior, a fost mutat la DOS ca director. Știe meserie, în comparație cu alții. În plus, este văzut bine de serviile secrete. În Bacău era cunoscut ca un polițist integru. Este prieten bun cu Vasile Costea, șeful BCCO București. Să vedem cine o să-i fie adjuncți”, ne-a declarat alt polițist despre chestorul Benone Marian Matei, noul șef al Poliției Române.

Alt polițist susține că „este amic foarte bun cu Codruț Olaru și se știe cu Oana Hăineală. Mi se pare o alegere bună, însă erau erau și alte variante, mai fericite”.

Veniturile din declarația de avere

Generalul Codruț Olaru, procuror militar în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susține că e o glumă asocierea numelui său cu numirea noului șef al Poliției Române.

Sper că e vorba de o glumă. Asocierile pot fi făcute de oricine. Acum am ieșit de la cursuri și am văzut și eu știrea. Nu am grija lui Matei”, ne-a declarat Olaru.

Întrebat dacă-l cunoaște pe noul șef al Poliției, Olaru spune că „am fost șapte ani șeful biroului de Combatere a Crimei Organizate Bacău, vă dați seama că am cunoscut sute de oameni”.

În ultima declarație de avere, depusă în mai 2020, chestorul Benone Marian Matei a consemnat că deține, împreună cu familia, două apartamente în Bacău achiziționate în 2012 și 2016, depozite în bancă în valoare de 200.000 de lei și credite bancare de 60.000 de euro.

Capitolul venituri anuale este anonimizat în dreptul chestorului, fiind trecut doar salariul anual al soției, în valoare de 206.000 de lei. Soția noului șef al Poliției Române este medic neurolog la Spitalul Județean de Urgențe Bacău.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG