Înaintea protestelor de luni față de restricțiile menite să limiteze răspândirea COVID-19, politicienii pledează pentru respectarea regulilor sanitare în vigoare.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni dimineață, la Parlament, că 4.075 de români au participat, duminică, la protestele privind noile măsuri impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19. El a precizat că protestele trebuie desfășurate cu respectarea legii și a regulilor de protecție sanitară.
Jandarmii au amendat 29 de persoane după protestele care au avut loc în Capitală, cele mai multe dintre ele fiind aplicate pentru că nu au fost respectate interdicțiile de deplasare și intervalele orare de părăsire a locuinței. Jandarmeria București a transmis, luni, că cele 29 de amenzi au avut valoarea totală de 14.000 de lei.
„Dreptul de a protesta este un drept câştigat cu sânge la Revoluţia din 1989, în consecinţă acest drept trebuie protejat, trebuie încurajat. Nu cred că aţi văzut din partea membrilor Guvernului sau Coaliţiei de guvernare mesaje care să intimideze astfel de activităţi. În seara zilei de 28 târziu, pentru că unele proteste s-au terminat dimineaţa, din datele pe care le avem noi în acest moment au fost 24 de proteste în 24 de locaţii cu 4.075 de participanţi", a spus Lucian Bode.
El a făcut apel la respectarea normelor de protecţie sanitară.
„Fac un apel către toţi cei care doresc şi simt nevoia să participe la astfel de manifestări: respectaţi normele de protecţie sanitară. Este dreptul vostru să participaţi la astfel de proteste, dar nu puteţi pune în pericol sănătatea celor din jur pentru că 1.000 de oameni care participă la proteste într-o locaţie peste câteva ore, fără mască, fără respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vor fi în societate, potenţial 1.000 de persoane care pot infecta alţi oameni nevinovaţi care respectă măsurile de protecţie sanitară”, a spus ministrul de Interne.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că îi înțelege pe cei care protestează. „Îi înțeleg inclusiv pe cei care protestează, într-un fel sau altul, fie pe străzi, fie la televizor. Dar sunt efectiv îngrijorat, situația este critică în spitale. Dar îi rog să aibă grijă de ei și de cei dragi purtând masca și uitându-se în sufletul lor și în mintea lor constatând cee ace poate să constate orice om rezonabil: că virusul există, virusul omoară. Oricine spune altceva ori și-a pierdut mințile, ori are un interes”, a spus Vlad Voiculescu.
George Simion : Starea de alertă nu a anulat dreptul la protest
În cadrul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au existat mobilizări la protestele de luni încă din cursul nopții. Cu toate acestea, George Simion, co-președintele Alianței spune că nu e organizatorul protestelor, dar va participa.
„Cât se poate de mult ne asumăm, am făcut și un live pe facebook. Ne adunăm la ora 17:00 în toate județele în fața prefecturii. La București ne alăturăm protestelor societății civile din Piața Universității, deci nu mergem la prefectură. Nu vrem să confiscăm protestele românilor, dar participăm în toate județele pentru a ne exprima poziția. Suntem lăsați fără pârghii parlamentare, tocmai am ieșim din ședința Biroului Permanent unde nu s-a încuviințat să luăm cuvântul. Starea de alertă nu a anulat dreptul la protest, și de aceea fiecare, ca persoană fizică, participă, iar recomandarea pe care o facem membrilor este să meargă la aceste proteste”, a spus George Simion.
Întrebat dacă îi îndeamnă pe protestatari să respecte regulile sanitare, parlamentarul AUR a răspuns afirmativ.
„Recomandăm tuturor să respecte legea, să demonstreze pașnic și să urmeze indicațiile autorităților, chiar să poarte mască pentru că așa e legea în momentul ăsta, însă nu ni se par a fi în regulă”, a mai spus George Simion.
AUR a transmis și un comunicat în care anunță că „se alătură protestelor" și prezintă trei solicitări ale formațiunii:
- „ridicarea de urgență a tuturor restricțiilor ilegale, incoerente și iraționale impuse sub pretextul crizei sanitare. Ridicarea de urgență a impunerii purtării măștilor în spații închise sau deschise"
- „explicații publice cu privire la fundamentarea științifică pe a impunerii restricțiilor"
- „demisia premierului Florin Cîțu și a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat"
Premierul Florin Cîțu: Eu îi înţeleg pe români că, după un an de zile, au obosit. Toţi am obosit
Despre protestele anunțate luni seară a vorbit și premierul Florin Cîţu care a spus că românii pot să protesteze atât timp cât nu încalcă legislaţia în vigoare, precizând că luarea de noi măsuri pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2 a fost determinată de faptul că spitalele sunt „foarte aglomerate".
„Românii pot să protesteze atât timp cât nu încalcă legislaţia în vigoare. (...) ) Oamenii trebuie să respecte legea. Toţi trebuie să respectăm legea. (...) Eu îi înţeleg pe români că, după un an de zile, au obosit. Toţi am obosit. Ne luptăm cu pandemia de un an de zile şi am făcut toate eforturile. Am comandat doze de vaccin mai multe decât am avea nevoie pentru a ne asigura că, dacă este nevoie, şi anul viitor vom avea acest vaccin, dacă nu este nevoie vom putea să exportăm, pentru că trebuie să ajutăm şi populaţia din jurul României, nu este de ajuns doar să vaccinăm cetăţenii României dacă vrem să scăpăm de pandemie. Vom face toate eforturile şi sunt gata să stăm la masă cu oricine vine cu soluţii pentru a-i ajuta pe români în această perioadă dificilă", a spus premierul Florin Cîțu.