Linkuri accesibilitate

Ce spune Constituția despre angajarea răspunderii Guvernului


Potrivit articolului 114 din Legea Fundamentală, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și Senatului, în ședință comună. Angajarea răspunderii se poate face „asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege”.

Articolul 114 – Angajarea răspunderii Guvernului

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3) , dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Articolul 113 din Legea Fundamentală stabilește modul în care Parlamentul poate retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură.

Astfel, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin un sfert din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Apoi, moțiunea este dezbătută în termen de trei zile de la prezentarea în ședință comună a celor două Camere.

Dacă moțiunea a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția în aceeași sesiune parlamentară o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul decide să își angaajeze răspunderea în fața Parlamentului.

XS
SM
MD
LG