Linkuri accesibilitate

Ce va discuta Klaus Iohannis la Casa Albă, cu Donald Trump


Klaus Iohannis s-a mai întâlnit cu președintele Donald Trump în 2017.
Klaus Iohannis s-a mai întâlnit cu președintele Donald Trump în 2017.

Președintele Klaus Iohannis pleacă în vizită în SUA, unde se va întâlni cu președintele Donald Trump, pe 20 august. Vor fi discutate chestiuni care țin de securitatea energetică, de colaborarea militară, iar Iohannis va încerca să avanseze subiectul eliminării vizelor pentru români.

Klaus Iohannis este invitat la Casa Albă de președintele american Donald Trump, într-o vizită care are loc între 19 și 20 august.

„Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”, a spus Iohannis, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii, conform Agerpres.

Iohannis a spus că există o „disponibilitate la nivelul Guvernului român de a repara anumite chestiuni care nu au fost bine gândite”, în legătură cu Ordonanţa de urgenţă 114 şi Legea offshore.

„Ar fi de dorit, pentru că mulţi investitori de bună credinţă sunt îngrijoraţi”, a mai spus Iohannis cu privire la cele două acte normative.

Iohannis a mai arătat că SUA sunt îngrijorate că Europa devine prea dependentă energetic de Rusia. El a arătat că mișcarea Exxon Mobil de a ieși din proiectul energetic din Marea Neagră „vine dintr-o politică globală, nu din ceea ce se întâmplă aici”.

Iohannis va „pune pe masă” și chestiunea vizelor pentru români, includerea României în programul Visa Waiver. Şeful statului a indicat că doreşte să discute cu preşedintele american şi despre efectivele de militari americani din România, precizând că ţara noastră are posibilitatea de a găzdui mai mulţi militari din SUA, mai arată Agerpres.

Președintele nu va avea întâlniri cu oameni de afaceri sau cu comunități de români din SUA.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG