Linkuri accesibilitate

De ce s-ar putea închide cel mai riscant punct de trecere a frontierei dintre Ucraina și România


Până la începerea războiului, angajații Navrom Bac nu permiteau ca la bord să fie mai mult de 100 de persoane, cu excepția celor din autoturisme și TIR-uri. Acum, în timpul zilei, trec și câte 700 de oameni care fug de luptele care se apropie și de Odesa.
Până la începerea războiului, angajații Navrom Bac nu permiteau ca la bord să fie mai mult de 100 de persoane, cu excepția celor din autoturisme și TIR-uri. Acum, în timpul zilei, trec și câte 700 de oameni care fug de luptele care se apropie și de Odesa.

Pentru următoarele zile, autoritățile de frontieră nu iau în calcul nici suplimentarea numărului de curse cu feribotul de la Isaccea, nici anularea acestora, deși în regiunea Odesa se înregistrează explozii tot mai dese.

Aproape 10.000 de persoane au plecat din statul vecin și trecut Dunărea cu bacul până la Isaccea, județul Tulcea, după ce Ucraina a fost invadată de Rusia pe 24 februarie.

Dacă luptele se intensifică în regiunea Odesa, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră ia în calcul inclusiv închiderea temporară a punctului de frontieră pentru a preveni o eventuală scufundare a navelor cu pasageri la bord.

Prin punctul de frontieră de la Isaccea se poate trece cu un feribot care pleacă din Orlivka (Ucraina) și traversează 600 de metri Dunărea în lat pentru a ajunge apoi în micul port din orășelul tulcean.

Adâncimea fluviului la traversare este de este de peste 190 de metri în proțiunea în care se trece din Ucraina în România și invers.

Nu pot fi mai multe curse

În acest moment, trecerea se face cu un singur vas, de tip bac, feribot. Suplimentarea numărului de bac-uri nu este luată pentru moment în calcul.

În primul rând din cauză că procedurile de verificare din Ucraina, acolo unde este aplicată legea marțială motivată de război, nu ar permite un număr mai mare de curse peste Dunăre, așa cum ne-au transmis reprezentanții Poliței de Frontieră.

Până la izbucnirea războiului cursele de feribot dintre cele două state erau programate non-stop cam la 90 de minute. Nava pleca la 90 de minute din unul dintre cele două porturi, timp în care se fac procedurile vamale (Orlivka, Isaccea).

Astfel între două curse din Orlivka spre Isaccea treceau 3 ore (pleca la ora 15.00 din Orlivka, la 16.30 pleca din Isaccea și la 18.00 era o nou cursă din Ucraina).

Sute de refugiați ajung în România cu fiecare cursă de feribot care pleacă din Ucraina și ajunge la Isaccea.
Sute de refugiați ajung în România cu fiecare cursă de feribot care pleacă din Ucraina și ajunge la Isaccea.

Acum, deși aceste curse între frontiere au program liber în timpul zilei, între două plecări din Orlivka trec tot trei ore, dacă nu și mai mult. Pe perioada nopții se fac curse doar pentru TIR-uri.

„De la ora șase dimineață până seara mergem când se umple bacul. Nu mai așteptăm să treacă 90 de minute. Asta până seara până pe la 21.00-22.00. După această oră, în Ucraina nu se mai poate circula, așa că traficul este mai redus”, ne-au spus reprezentanții Navrom Bac, firma care operează vasul cu care se realizează trecerea Dunării dintre cele două state.

Societatea Navrom Bac îl are în acționariat - prin intermediul unei alte firme - și pe Viorel Ștefan, fostul deputat și ministru PSD, așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul termene.ro.

Cel mai nou punct de frontieră

Punctul de frontieră dintre Orlivka (Ucraina) și Isaccea (România) a fost deschis în vara anului 2020. Înainte de 24 februarie - când Vladimir Putin, președintele Rusiei, a pornit un război împotriva Ucrainei - pe la punctul de trecere cu feribotul de-abia erau înregistrați 500 de pasageri în cursul unei săptămâni de iarnă.

Trecerea frontierei pe Dunăre a fost inaugurată în 2020
Trecerea frontierei pe Dunăre a fost inaugurată în 2020

Conform datelor obținute de la Garda de Coastă, unitate a Inspectoratului General al Poliței de Frontieră care are în subordine punctul de trecere de la Isaccea, în 2021 au intrat pe aici în România 102.708 de persoane. Majoritatea au trecut prin Tulcea pe perioada verii, pentru a merge în vacanță pe litoralul bulgăresc.

Ca o comparație, de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, au intrat în Românie prin acest punct de frontieră aproape 10.000 de oameni.

Cea mai nouă, dar și cea mai periculoasă pe timp de război

Acum, angajații Navrom Bac iau la fiecare cursă din timpul zilei peste 300 de oameni. „Cred că recordul a fost de 700 de oameni, nici nu mai stăm să-i numărăm”, ne-au mai spus angajații firmei.

Bacul care face asigură trecerea frontierei dintre Orlivka, Ucraina, și Isaccea, România
Bacul care face asigură trecerea frontierei dintre Orlivka, Ucraina, și Isaccea, România

Trecerea frontierei cu bacul sau feribotul, așa cum sunt denumite astfel de curse în străinătate, pe la Isaccea este preferată de familiile din regiunea Odesa, zonă administrată din orașul cu același nume.

O parte dintre cei care părăsesc Ucraina din cauza luptelor armate cred că trecerea cu feribotul este una periculoasă în timp de război.

„Sunt cu sora mea aici pe feribot, am luat și copiii (n.r. - trei la număr). Da, îmi este puțin frică. Puțin! Poate mi-ar fi fost mai mult dacă se trăgea în apropiere. Am avut de ales dacă să vin cu feribotul, să ocolesc până în Republica Moldova și apoi în România. Am ales varianta mai scurtă, deși poate mai periculoasă mai ales că nu știu să înot”, ne-a mărturisit tânăra de 29 de ani.

„Pentru moment, trecerea cu bacul de la Isaccea este una sigură și foarte sigură. Nu este chiar niciun risc. Dacă se intensifică luptele foarte mult în regiunea Odesa și ajung până în Ismail (n.r. - orașul cel mai apropiat de Isaccea), se va opri temporar trecerea. Nu putem risca să mergem cu sute de oameni la bord printre bombe și rachete”, ne-au spus reprezentanții Navrom Bac din Isaccea.

Reprezentanții Poliției de Frontieră din Isaccea ne-au explicat că trecerea este în siguranță și nu sunt motive de teamă.

Pentru a preveni un dezastru, bacul este însoțit aproape permanent de nave de mici dimensiuni ale Ministerului de Interne care să intervină rapid în caz de urgență.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG