Linkuri accesibilitate

Ceartă în Guvern. Premierul Dăncilă s-a contrat cu ministrul Teodorovici din cauza mai multor proiecte economice


Relația între primii doi oameni din PSD este una rece din cauza faptului că premierul Dăncilă nu vrea să își asume anumite proiecte economice în campania electorală.
Relația între primii doi oameni din PSD este una rece din cauza faptului că premierul Dăncilă nu vrea să își asume anumite proiecte economice în campania electorală.

Relația premierului cu ministrul de Finanțe e una încordată după ce Dăncilă i-a cerut lui Teodorovici să renunțe sau să amâne mai multe inițiative economice din cauza prezidențialelor. Pensiile speciale, impozitarea bacșișului sau soarta societăților decapitalizate au provocat discuții aprinse.

Ultima ceartă a avut loc înaintea ședinței de astăzi a Senatului. Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că premierul i-a cerut lui Teodorovici să renunțe la mai multe proiecte de lege pe care acesta le anunțase deja în spațiul public.

Potrivit surselor citate, Viorica Dăncilă a dorit ca Eugen Teodorovici să nu insiste cu procedura de urgență și să le amâne după campania prezidențială, deoarece există presiuni din teritoriu, dar și din zona mediului de afaceri.

Nu este pentru prima oară când premierul Dăncilă îl lasă pe ministrul de Finanțe în ofsaid. După ce ministrul apucase să anunțe impozitarea pensiilor speciale, măsura nu a mai fost susținută în Guvern. Ministrul de Finanțe a venit cu proiectul de lege în Parlament, după care premierul s-a lăudat pe Facebook cu această măsură. Potrivit surselor parlamentare, proiectul urmează să fie modificat iar în comisiile de specialitate. Dacă în varianta Teodorovici, impozitarea se făcea cu 30% pentru ce depășea 7.000 de lei și cu 50% pentru ce era peste 10.000 de lei, se are în vedere un nou prag. Pentru că în Parlament există un proiect depus de senatorul Liviu Pop, se negociază o contopire a celor două proiecte. Astfel, urmează să apară un al treilea plafon, o impozitare de 90% pentru pensia specială care este mai mare de 15.000 de lei.

O altă temă pentru care a existat un conflict între premier și ministrul de Finanțe a fost legată de impozitarea bacșișurilor pe care românii le lasă în hoteluri, baruri sau restaurante. Proiectul primise undă verde, dar în ultima clipă Viorica Dăncilă s-a răzgândit. Ea a discutat cu ministrul de Finanțe ca traseul legislativ al acestei inițiative să fie încetinit după campania pentru prezidențiale. Surse din PSD susțin că au existat presiuni atât din partea liderilor județeni, dar și din partea unor oameni din zona de afaceri.

Și proiectul de lege privind unele măsuri privind societățile decapitalizate a stârnit contradicții în Guvern. Ministrul de Finanțe și-a asumat proiectul în Parlament, dar și aici ordinul este ca proiectul să nu iasă din forul legislativ în acest an.

„Teodorovici ne-a spus că a fost la un pas să anunțe că renunță la toate proiectele pe care le-a depus din cauza modului în care s-a comportat Viorica Dăncilă. Cel mai probabil, ele vor trece la Senat, dar dacă nu vor primi undă verde de sus, se vor bloca în Camera Deputaților”, au precizat pentru Europa Liberă surse din grupul PSD din Senat.

Potrivit celor din PSD, Viorica Dăncilă îl percepe pe Eugen Teodorovici drept un pericol pentru funcția pe care o deține în fruntea partidului. Premierul a preferat să îl anunțe pe Mihai Fifor drept șeful campaniei prezidențiale, Teodorovici nefiind anunțat de mai multe ori despre deciziile care urmează să se ia în partid.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că ministrul de Finanțe a fost criticat astăzi și în ședința deputaților din cauza proiectului de lege privind pedeapsa cu închisoarea pentru cei care nu-și plătesc impozitele și contribuțiile. În replică, ministrul de Finanțe a anunțat că este dispus să renunțe la acest proiect doar dacă va primi critici din partea mediului de afaceri.

Spitale regionale lângă bazele NATO construite fără licitație

Un alt mare proiect la care nu s-a ajuns la un acord în Guvern a fost legat de construirea spitalelor regionale din Constanța și Craiova. Planul lui Teodorovici era ca acestea să fie construite din bani publici, dar fără existența unor licitații publice. Ministrul de Finanțe a propus ca sumele necesare să vină de la Guvern, iar de partea de execuție să se ocupe firme din Turcia sau Israel. Totul se făcea prin contract direct, fără licitație, ca în cazul cumpărării avioanelor F16. Termenul era de 3 ani pentru construirea acestor spitale regionale, care ar urma să aibă și o componentă militară și să deservească bazele NATO de la Deveselu și Mihail Kogălniceanu. Banii folosiți la construirea acestora urmau să fie luați și din cei 2% din PIB alocați pentru înzestrarea armatei.

Deși discuția este publică de mai bine de șase luni, nu s-a avansat cu nimic. Surse guvernamentale au precizat că în perioada următoare va exista un proiect de lege pe masa Guvernului, care va decide dacă va susține o astfel de măsură sau o va trimite în Parlament sub forma unui proiect de lege.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG