Linkuri accesibilitate

Hotărâre CEDO: România trebuie să recunoască familiile formate din persoane de același sex


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat, marți, o hotărâre prin care România trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat, marți, o hotărâre prin care România trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat, marți, o hotărâre prin care România trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex. Sentința a fost dată în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României.

Hotărârea vine la patru ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, anunță Asociația ACCEPT.

Speța în care este inclusă și România este aceeași în care CEDO s-a pronunțat încă din luna ianuarie împotriva Rusiei în cazul Fedotova vs. Rusia, caz care viza refuzul Rusiei de a recunoaște și proteja familiile formate din persoane de același sex.

În sentința de marți, CEDO a constatat că, în cazul Buhuceanu și Ciobotaru, România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți.

Ca urmare, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

În sentință, CEDO subliniază că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere, care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

Într-o poziție oficială, Asociația ACCEPT, cea care a făcut petițiile la CEDO, cere din nou Guvernului și Parlamentului României „adoptarea de instrumente adecvate de protecție și recunoaștere juridică pentru toate familiile din România”.

De asemenea, asociația cere modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate.

În 17 mai, Asociația ACCEPT a lansat o petiție prin care românii pot cere protecție și recunoaștere legală pentru toate familiile de același sex.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG