Linkuri accesibilitate

Cei șase români de pe vasul de croazieră, repatriați. Ce urmează pentru ei


Vasul de croazieră Diamond Princess, este în carantină, în portul japonez Yokohama, de la începutul lunii februarie.
Vasul de croazieră Diamond Princess, este în carantină, în portul japonez Yokohama, de la începutul lunii februarie.

Şase cetăţeni români de pe vasul „Diamond Princess” au fost repatriaţi, sâmbătă dimineaţă, cu o aeronavă specială a Ministerului Apărării Naţionale, care a aterizat la baza aeriană 90 din Bucureşti, potrivit Agerpres.

Toate cele șase persoane vor intra în carantină pentru două săptămâni.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat pentru Mediafax, că centrul unde vor fi puşi în carantină cei şase români de pe nava de croazieră Diamond Princess este în București, dar e secret: „Aşa spune protocolul, aşa spune legea, în alte ţări aceste centre de carantină sunt militarizate, noi respectăm o procedură în care centrul este secret şi în care sunt verificaţi zi de zi de DSP-ul din Bucureşti, sunt izolaţi, au camere în care au toate dotările, li se aduce masa, li se schimbă lenjeriile”.

Cei șase cetățeni români de pe vasul de croazieră, care și-au exprimat dorința de a reveni în țară, au fost îmbarcați la bordul unei aeronave puse la dispoziție, în cadrul mecanismului european de protecție civilă, de către guvernul italian. Înainte de a fi îmbarcați în aeronava italiană, aceștia au fost testați pentru a vedea dacă sunt infectați cu coronavirus, rezultatele fiind negative. Din Japonia, cei șase au ajuns la Berlin, unde o aeronavă a Ministerului român al Apărării i-a preluat pentru a-i aduce la București.

La finalul celor 14 zile de carantină, cei șase români vor mai fi testați din nou pentru infectia cu coronavirus, iar dacă rezultatele sunt negative, vor putea să meargă acasă.

Nava de croazieră Diamond Princess a intrat în carantină pe 3 februarie, când a fost semnalat primul caz de coronavirus. Pe navă se aflau aproximativ 3.700 de persoane. Printre persoanele infectate cu coronavirus, se numără și doi români, care sunt în prezent spitalizați în Japonia, starea lor de sănătate fiind bună, potrivit MAE.

XS
SM
MD
LG