Linkuri accesibilitate

18 persoane ucise în sudul Libanului. Puț Hezbollah la 200 de metri de forța ONU de menținere a păcii


Patrula UNIFIL, forța ONU de menținere a păcii în Liban, lângă granița libanezo-israeliană.
Patrula UNIFIL, forța ONU de menținere a păcii în Liban, lângă granița libanezo-israeliană.

Israelul și-a extins luni țintele în războiul său cu Hezbollah și a ucis cel puțin 18 persoane într-un atac aerian asupra orașului Aitou, cu majoritate creștină, din nord, transmite Crucea Roșie Libaneză.

Hezbollah este o grupare armată și un partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului.

Până acum, operațiunile militare ale Israelului în Liban au vizat Valea Bekaa în est și suburbiile Beirutului.

Atacul din Aitou a lovit o casă care fusese închiriată familiilor strămutate, a declarat primarul din Aitou, Joseph Trad, pentru Reuters.

Pe lângă cei morți, alte patru persoane au fost rănite, a spus Crucea Roșie.

În sud, Israelul a ordonat locuitorilor din 25 de sate să evacueze în zonele de la nord de râul Awali, care curge de la est la vest la aproximativ 60 km nord de frontiera israeliană.

Armata israeliană a declarat că l-a ucis pe Muhammad Kamel Naim, comandantul unității de rachete antitanc a forței de elită Radwan a Hezbollah , într-un atac în zona Nabatieh din sudul Libanului. Hezbollah nu a făcut niciun comentariu.

Hezbollah a fost desemnată organizație teroristă de Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a pus pe lista neagră aripa sa armată, dar nu și partidul politic care face parte din parlamentul libanez.

Netanyahu: UNIFIL, forța ONU de menținere a păcii, furnizează „scuturi umane” pentru Hezbollah

Operațiunile au loc pe fondul tensiunilor dintre Israel și forța ONU de menținere a păcii UNIFIL din sudul Libanului.

Israelul și Națiunile Unite s-au acuzat reciproc cu privire la forțele de menținere a păcii, în timp ce Israelul încearcă să distrugă Hezbollah susținut de Iran și și se luptă și cu Hamas în Fâșia Gaza.

ONU a acuzat Israelul că i-a atacat forțele de menținere a păcii, dar Israelul a contestat acuzațiile ONU.

În schimb, Netanyahu a spus că UNIFIL, forța ONU de menținere a păcii, furnizează de fapt „scuturi umane” pentru Hezbollah, o acuzație pe care Hezbollah o neagă.

Armata israeliană a dus duminică jurnalişti străini în sudul Libanului şi le-a arătat un puţ de tunel Hezbollah care se afla la mai puţin de 200 de metri distanţă de o poziţie UNIFIL, precum şi depozite de arme găsite de trupele sale.

Generalul de brigadă Yiftach Norkin a spus că tunelurile au fost construite cu câțiva ani în urmă.

„Ne aflăm de fapt într-o bază militară a Hezbollah, foarte aproape de ONU”, a spus Norkin, arătând spre trapa puțului într-o zonă acoperită de tufiș și trecută cu vederea de un post de observare al ONU.

Hezbollah deține o rețea extinsă de tuneluri în sudul Libanului, despre care Israelul estimează că se extinde pe sute de kilometri.

Un comandant Hezbollah a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că tunelurile „sunt temelia bătăliei”.

UNIFIL a spus că atacurile israeliene i-au limitat abilitățile de monitorizare și surse ONU spun că se tem că orice încălcare a dreptului internațional în conflict va fi imposibil de monitorizat.

Europenii condamnă atacurile Israelului asupra UNIFIL

Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat luni că statelor membre le-a luat prea mult ca să condamne atacurile Israelului asupra soldaților UNIFIL, calificându-le drept „complet inacceptabile”.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a cerut membrilor UE să răspundă la cererea Madridului și Irlandei de suspendare a acordului de liber schimb al blocului cu Israelul din cauza atacurilor sale din Liban și Gaza.

Țările UE, conduse de Italia, Franța și Spania, au mii de soldați în misiunea de menținere a păcii de 10.000 de oameni.

Conflictul dintre Israel și Hezbollah a fost reluat în urmă cu un an, când gruparea militantă a început să tragă cu rachete asupra pozițiilor israeliene în sprijinul Hamas la începutul războiului din Gaza și a escaladat brusc în ultimele săptămâni.

Israelul spune că operațiunile sale în Liban au ca scop asigurarea întoarcerii a zeci de mii de persoane strămutate din casele lor din nordul Israelului.

Între timp, întregul Orient Mijlociu este în alertă maximă după ce Israelul a ripostat la atacul Iranului din 1 octombrie, care a atacat Israelul cu val de rachete cu rază lungă de acțiune ca răspuns la atacurile Israelului asupra Libanului.

Pentagonul a declarat duminică că va trimite trupe americane în Israel împreună cu un sistem antirachetă american avansat.

Luni, ambasada SUA din Liban și-a încurajat ferm cetățenii să plece „acum”, avertizând că guvernul nu poate pune la dispoziție la nesfârșit zboruri suplimentare.

De când și-a anunțat operațiunea la sol în apropierea graniței, armata israeliană spune că a distrus zeci de puțuri de tunel Hezbollah, lansatoare de rachete și posturi de comandă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG