Linkuri accesibilitate

Peste 60 de oameni au fost răniți într-un atac cu dronă al Hezbollah în nordul Israelului


Forțele de securitate israeliene securizează locul unei lovituri cu drone în apropierea orașului Binyamina, din nordul Israelului.
Forțele de securitate israeliene securizează locul unei lovituri cu drone în apropierea orașului Binyamina, din nordul Israelului.

Cel puţin 60 de oameni au fost răniţi duminică seară într-un atac cu dronă al Hezbollah asupra localităţii Binyamina din nordul Israelului, în apropiere de Haifa, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Patru dintre răniţi sunt în stare critică, iar alţi 19 au suferit răni moderate spre grave, a menţionat serviciul de salvare israelian Magen David Adom.

Agenția dpa relatează că printre cei uciși sunt și patru soldați israelieni, iar șapte au fost grav răniți.

Atacul a fost revendicat de Hezbollahul pro-iranian, care a precizat într-un comunicat că luptătorii săi au lansat „o escadrilă de drone explozive asupra unei tabere a antrenament a brigăzii Golani din Binyamina, la sud de Haifa", dedicând atacul liderului său Hassan Nasrallah, ucis pe 27 septembrie într-un raid israelian în apropiere de Beirut.

Hezbollah a tras trei drone spre Israel duminică seară. Două au fost trase împreună: una a fost doborâtă lângă Haifa, în timp ce cealaltă a lovit o adunare de israelieni lângă Binyamina.

O a treia dronă a fost doborâtă deasupra mării, în largul oraşului Haifa, potrivit armatei israeliene.

Potrivit presei de la Tel Aviv, sirenele de avertizare nu au sunat, iar armata investighează incidentul.

Este a doua oară în două zile când o dronă cade în Israel. Sâmbătă, în timpul sărbătorii israeliene de Yom Kippur, o dronă a lovit o suburbie din Tel Aviv, provocând pagube, dar fără răniţi.

Atacul de duminică seara a avut loc la scurt timp după ce Statele Unite au anunţat că vor trimite Israelului un nou sistem de apărare aeriană - cu tot cu trupe aferente - pentru a contribui la consolidarea protecţiei acestuia împotriva rachetelor.

Duminică, preşedintele francez, Emmanuel Macron, l-a îndemnat pe omologul său iranian, Massoud Pezeshkian, să sprijine „o dezescaladare generală” în Fâşia Gaza şi Liban, unde Hezbollahul pro-iranian îşi continuă lupta împotriva armatei israeliene, relatează AFP.

În cursul unei discuţii telefonice cu Massoud Pezeshkian, Emmanuel Macron a subliniat „responsabilitatea Iranului de a sprijini o dezescaladare generală şi de a-şi folosi influenţa în acest sens pe lângă actorii destabilizatori care primesc sprijinul său", a declarat preşedinţia franceză.

La rândul său, cabinetul prezidenţial iranian a anunţat că cei doi lideri au discutat despre modalitatea de a asigura o „încetare a focului între Hezbollah şi Israel".

Massoud Pezeshkian i-a cerut preşedintelui francez să „colaboreze cu alte ţări europene pentru a constrânge regimul sionist să pună capăt genocidului şi crimelor comise în Fâşia Gaza şi Liban", a adăugat cabinetul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG