Linkuri accesibilitate

Prima centrală cu mini reactor nuclear din Europa va fi la Doicești, Dâmbovița. Cum funcționează o centrală SMR


Proiectul viitoarei mini centrale nucleare de la Doicești, Dâmbovița, România, conform Nuclearelectrica.
Proiectul viitoarei mini centrale nucleare de la Doicești, Dâmbovița, România, conform Nuclearelectrica.

Guvernul Statelor Unite a anunțat o finanțare de 14 milioane de dolari pentru proiectarea primelor centrale cu mini reactor nuclear din Europa. Investiția finală, de ordinul miliardelor de dolari, ar urma să contribuie la independența energetică a României.

Anunțul privind primele investiții americane, realizate de guvernul de la Washington și firma New Scale Power LLC, a fost făcut de președintele american Joe Biden la întâlnirea G7.

„Investiția este menită să deblocheze mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, arată Casa Albă într-un comunicat.

Klaus Iohannis a salutat, pe Twitter, decizia SUA și a arătat că „asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA”

„Aceste informatii (obținute în urma pachetului de studii și activități de inginerie si proiectare - n.r. )sunt esențiale pentru estimarea costurilor, planificarea riguroasă a activităților și definirea proiectului prin raportare la cerințele de autorizare și reglementare naționale și internaționale aplicabile.

De asemenea, în această etapă vor fi identificați potențialii furnizori de servicii și pentru producția componentelor si asamblarea acestora în România”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica pentru Europa Liberă.

Cum a ajuns România să construiască prima mini centrală nucleară din Europa

Nuclearelectrica și compania americană NuScale au semnat, în martie 2019, un memorandum pentru evaluarea dezvoltării, licențierii și construcției unui SMR NuScale în România.

La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental în domeniul proiectelor de energie nucleară care a primit și acordul Comisiei Europene. Ulterior, acordul a fost ratificat în Parlamentul României prin aprobarea Legii nr.199/2021.

În aceeași perioadă, Exim Bank USA a încheiat un alt memorandum cu Ministerul Energiei condus de Virgil Popescu. Partea americană își arată interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România în domeniul energiei nucleare.

Valoarea totală a investițiilor urma să se ridice la 7 miliarde de dolari, iar la acel moment se discuta inclusiv de investiții în reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, spune că investiția de la Doicești este așteptată a se termina în acest deceniu.
Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, spune că investiția de la Doicești este așteptată a se termina în acest deceniu.

La începutul lui 2021, USTDA a dat Nuclearelectrica fonduri de 1,2 milioane de dolari pentru identificarea și evaluare potențialelor amplasamente pentru reactoare modulare mici, iar în noiembrie, cu ocazia COP26, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord în vederea implementării primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

Doicești, Dâmbovița, cel mai bun amplasament pentru mini-centrala nucleară

Cea mai veche termocentrală pe cărbune din România, construită la Doicești, Dâmbovița, va fi punctul de pornire a noii mini-centrale nucleare, anunța ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul anului trecut.

Locul se află la 10 kilometri de Târgoviște și 90 de kilometri de București.

Imagine aeriană din Doicești, Dâmbovița cu turnurile fostei termocentrale pe cărbune.
Imagine aeriană din Doicești, Dâmbovița cu turnurile fostei termocentrale pe cărbune.

Centrala a fost pusă în funcțiune în 1953 și a fost închisă total în 2012. Cel mai mare coș al termocentralei a fost pus la pământ în 2020. CET Doicești utiliza lignit, cărbune inferior, provenit de la exploatările miniere din Șotânga, Filipești de Pădure, Ceptura, Câmpulung.

Livra energie electrică în sistemul național prin două linii de 220KV. Imediat după sistarea producției, în 2013, Termocentrala, cele 40 de hectare de teren pe care se întindea, clădiri, construcții speciale, active circulante au fost cumpărată pentru 25,58 milioane de lei cu TVA European Energy Communication SRL care era deținută de o entitate juridică din Cehia.

Cumpărătorul nu a plătit prețul convenit iar contractul a fost reziliat. În prezent, este deținută de Nova Power&Gas, companie controlată de frații clujeni Simion și Teofil Mureșan.

Directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a precizat, pentru Europa Liberă că „amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind potrivit criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale si respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale.”

Ce înseamnă tehnologia NuScale Power

Firma americană NuScale Power a dezvoltat o nouă tehnologie nucleară pe baza unui reactor modular de mici dimensiuni care funcționează cu apă ușoară pentru generarea de energie electrică, producerea de hidrogen și alte aplicații ale energiei termice de proces.

Reactorul modular de mici dimensiuni folosește un modul fabricat în întregime de companie, capabil să genereze 77 MW de electricitate.

O centrală poate găzdui până la patru, șase sau douăsprezece module individuale și oferă beneficiile energiei fără carbon. Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, achiziții și construcții cu un istoric de 70 de ani în domeniul energiei nucleare comerciale.

În august 2020, NuScale a fost prima care a primit aprobarea de proiectare a SMR de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

Cosmin Ghiță precizează că aprobarea a fost obținută „la finalul unui proces foarte amplu de testare care a durat peste 10 ani și a costat peste 500 milioane de dolari și peste 2 milioane de ore de muncă.” Comisia de Reglementare din SUA este unul dintre cei mai apreciați și stricți reglementatori nucleari din lume.

În România, investiția de la Doicești ar urma să se finalizeze în 2027-2028, înaintea celei demo din SUA prognozată a se finaliza în 2029. Centrala electrică NuScale va avea, estimativ, 6 module.

„Va avea o putere instalată 462 Mwe (aprox. 65% din puterea unui reactor nuclear CANDU de la Cernavodă) și va putea alimenta 46.200 case, de exemplu, dacă luăm în considerare un consum mediu de 10 kw/casă”, a precizat Ghiță

Va avea 193 de angajați permanent și va genera 1.500 de locuri de muncă în construcții și 2.300 de locuri în producție. Prin punerea ei în funcțiune, România nu va mai genera emisii de 4 milioane de tone de CO2/an.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG