Linkuri accesibilitate

Rusia evacuează civili din zona centralei de la Zaporojie. Oficial ONU: „sunt extrem de îngrijorat”


Un soldat rus în preajma centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.
Un soldat rus în preajma centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Oficialii ONU se tem despre siguranța cele mai mari centrale nucleare din Europa, cea de la Zaporojie, pe care forțele ucrainene încearcă să o recucerească de la ruși. Între timp, Moscova a ordonat evacuări în zonă.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a declarat „extrem de îngrijorat”, precizând că situația „devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”.

„Sunt extrem de îngrijorat de riscurile reale de securitate și securitate nucleară cu care se confruntă centrala”, a declarat Grossi.

Centrala de la Zaporojie a fost ocupată de forțele ruse încă de la începutul invaziei din februarie 2022. În prezent, Ucraina bombardează invadatorii pentru a o recuceri.

În ultimele zile, Moscova a ordonat ca familiile cu copii și vârstnicii să evacueze localitățile din apropierea centralei de la Zaporojie.

Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, din regiunea Zaporijie, a spus că nu este sigur „cât de voluntară este această mutare”.

Fedorov a mai spus că decizia Rusiei a stârnit „o panică nebunească și cozi nebunești” la un punct de control în Crimeea anexată Rusiei, cu autobuze care pleacă la fiecare jumătate de oră și cu benzină insuficientă, potrivit AFP.

El a spus că se teme că Rusia s-ar putea „pregăti pentru provocări” în zonă.

Statul Major ucrainean a spus despre evenimentele de la Zaporojie și evacuarea ordonată de Rusia că „primii evacuați sunt cei care au acceptat cetățenia rusă în primele luni de ocupație”.

În ultimele două zile, explozii au fost raportate și în alte regiuni ale Ucrainei.

Printre cele mai afectate sunt cele estice, unde forțele ruse au continuat presiunea asupra orașului Bahmut, pe fondul nemulțumirilor șefului grupului Wagner, care critică de câteva zile Moscova și cere ajutor militar.

Duminică și luni, presa ucraineană a raportat explozii în orașul-port sudic Odesa și că sirenele de raid aerian răsunau din nou în Kiev și în alte orașe.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG