Linkuri accesibilitate

Atacuri la scară largă în Ucraina. Kievul și alte mari orașe au fost bombardate în weekend


Explozie surprinsă de o cameră de fotografiat în timpul atacurilor rusești care au avut loc în ultimele nopți asupra Kievului. Cel puțin cinci persoane au murit în Capitală.
Explozie surprinsă de o cameră de fotografiat în timpul atacurilor rusești care au avut loc în ultimele nopți asupra Kievului. Cel puțin cinci persoane au murit în Capitală.

Rusia a intensificat sâmbătă și duminică atacurile asupra capitalei Kiev și a marilor orașe ucrainene, cu câteva zile înainte de anivesarea Zilei Victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise în Kiev, a precizat un oficial ucrainean citat ce The Guardian, care relatează că bombardamentele au cauzat un incendiu uriaș la un depozit din portul de la Marea Neagră Odesa.

Trei dintre persoanele careu au murit în atacurile asupra Kievului provin din districtul Solomianski din vestul capitalei, spune primarul Vitali Kliciko; alte două persoane dintr-un district vecin, Sviatoșin, au fost rănite după ce epava unei drone a căzut peste ei.

O altă epavă a unei drone a căzut și pe pista unuia dintre cele două aeroporturi ale Kievului, Zhuliany, fără a răni pe nimeni.

Comandamentul militar al Kievului spune că a doborât 35 de drone sinucigașe și 16 rachete folosite pentru a ataca teritoriul ucrainean peste noapte, pe 8 mai.

Explozii au fost raportate și în alte regiuni ale Ucrainei.

Statul Major General al Forțelor Armate Ucrainene a declarat în actualizarea sa de dimineață din 8 mai că „inamicul a atacat din nou teritoriul Ucrainei, folosind drone de atac iraniene Shahed”, susținând că „35 din 35 de drone au fost distruse de apărătorii noștri”.

Printre cele mai afectate sunt cele estice, unde forțele ruse au continuat presiunea asupra orașului Bahmut, pe fondul nemulțumirilor șefului grupului Wagner, care critică de câteva zile Moscova și cere ajutor militar.

Mulți locuitori din zonă s-au refugiat în weekend în buncăre de teama atacurilor aeriene ruse.

Temeri sunt și cu privire la situația celei mai mari centrale din Europa, cea de la Zaporojie, ocupată de forțele ruse de la începutul invaziei.

Imagine de pe frontul din Bahmut. Un soldat ucrainean lansează un proiectil asupra pozițiilor rusești.
Imagine de pe frontul din Bahmut. Un soldat ucrainean lansează un proiectil asupra pozițiilor rusești.

Oficialii nucleari ai ONU și-au exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele pe care atacurile din zonă le-ar putea avea asupra centralei nucleare.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a declarat „extrem de îngrijorat”, deoarece forțele ucrainene au intensificat bombardamentele pentru a recuceri centrala.

„Situația generală din zona din apropierea centralei nucleare Zaporojie devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”, a spus Grossi într-un comunicat. „Sunt extrem de îngrijorat de riscurile reale de securitate și securitate nucleară cu care se confruntă centrala”.

Moscova a ordonat ca familiile cu copii și bătrânii să fie evacuate din regiunea Zaporojie.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG