Linkuri accesibilitate

Beijingul pedepsește 27 de persoane pentru „ilustrațiile urâte” dintr-un manual de matematică


Una din ilustrațiile din manualul controversat, care a dus la sancționarea desenatorilor, dar și a președintelui editurii chineze care publică manuale școlare - Captură People's Education Press, via CNN.
Una din ilustrațiile din manualul controversat, care a dus la sancționarea desenatorilor, dar și a președintelui editurii chineze care publică manuale școlare - Captură People's Education Press, via CNN.

După o investigație de câteva luni, relatează The Guardian, autoritățile chineze au pedepsit aproape 30 de persoane pentru ilustrațiile considerate „urâte” și nepotrivite cu „viața fericită a copiilor chinezi” dintr-un manual de matematică.

„- Poză cu copii? Nu vreau să văd. Toți copii arată la fel. Singura dată când un copil nu arată ca toți ceilalți este când e un copil foarte urât. Dacă nu vrei să îmi arăți o fotografie cu un copil foarte urât, nu vreau să o văd”.

Filmul The Guard (2011), cu Brendan Gleeson și Don Cheadle

Potrivit The Guardian, ilustrațiile devenite virale în China acum câteva luni au dus la declanșarea unei anchete a autorităților din domeniul educației.

Acestea au stabilit acum că manualul, vechi de zece ani, trebuie reeditat, ilustrațiile înlăturate, iar cei găsiți „vinovați”, de la desenatori la președintele editurii „Educația Poporului”, sancționați.

Ilustrațiile din manualul pentru școala primară includeau desene în care unele fețe erau distorsionate, unii pantaloni ai copiilor erau „prea umflați”, iar imagini cu copii care se joacă includ scene în care un băiat trage de fusta unei fete, iar unul pare că are un tatuaj pe picior.

În mai, când imaginile postate pe rețelele de socializare de un profesor au devenit virale, mulți utilizatori s-au amuzat, însă alții au semnalat că ar reprezenta o încercare de discreditare și „anihilare culturală” a Chinei și ar fi fost puse la cale de „occidentali infiltrați” în sectorul educației chineze.

Hashtag-urile care au însoțit postările din social media au fost accesate de miliarde de ori, spre „rușinea” Partidului Comunist. Autoritățile din domeniul educației au promis revizuirea manualului pentru a se asigura că acesta „adoptă direcția politică corectă”, precizează The Guardian.

Într-o declarație transmisă luni, autoritățile anunță că 27 de persoane au fost găsite vinovate de „neglijarea îndatoririlor și responsabilităților” pe care le aveau și au fost pedepsite. Președintele editurii care a publicat manualul a primit un avertisment public, ceea ce, pentru un membru de partid, înseamnă dificultăți viitoare în carieră. Redactorul-șef și coordonatorul departamentului de matematică au fost, de asemenea, avertizați public, dar și demiși.

Despre cei care au făcut ilustrațiile și design-ul manualului, pedepsele nu au fost făcute publice. Nici ei, nici studiourile la care lucrează nu vor mai putea primi contracte similare.

Ilustrațiile, ancheta și pedepsele decise au fost urmărite și discutate de milioane de persoane pe rețeaua chineză Weibo.

Intervenția autorităților nu este surprinzătoare în condițiile în care Partidul Comunist Chinez desfășoară programe ample de cenzură și blocare a accesului la informații și monitorizează atent imaginea partidului, a liderilor săi, și a „bunăstării” aduse de conducători.

De exemplu, publicul chinez a văzut variante cenzurate ale serialului Friends sau ale animației Minions.

Potrivit organizației Freedom House, condițiile pentru utilizatorii de internet din China sunt „profund opresive”, țara fiind descrisă ani la rând drept „cel mai grav abuzator al libertății internetului din lume”.

Un raport din ianuarie 2022 al Comisiei pentru Comerț Internațional al SUA arată că Beijingul gestionează cel mai extins sistem de cenzură din China, cu cheltuieli anuale estimate la peste 6,6 miliarde de dolari.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG