Linkuri accesibilitate

Cenzura presei din Ungaria: Mii de oameni sprijină jurnaliștii index.hu


Manifestație în sprijinul presei independente
Manifestație în sprijinul presei independente

Redactorul șef concediat al portalului index.hu, Szabolcs Dull, afirmă că jurnaliștii de la acest site independent au primit deja sprijin de la mai mult de 200.000 de oameni pe rețele de socializare.

Peste 90 de jurnaliști de la această instituție de marcă a Ungariei au demisionat pe 24 iulie, în semn de protest față de concedierea redactorului șef.

Sprijinul manifestat de populație dă jurnaliștilor forța să lupte în continuare pentru libertatea presei, spune Dull într-o declarație pentru Europa Liberă. „Înseamnă că putem conta pe acest număr de cititori pe viitor. Este un număr incredibil, la fel și modalitatea în ne-am unit”, spune Dull.

În luările lor de poziție, jurnaliștii Index.hu au acuzat guvernul condus de Viktor Orban de intenția de a reduce la tăcere ultimul bastion al presei independente din Ungaria prin oferta de a achiziționa acțiuni ale companiei care edita site-ul.

În urmă cu o lună, Dull avertiza publicul că reorganizarea planificată ar pune în pericol libertatea editorială a portalului. După concediere, el a afirmat că libertatea site-ului de a publica articole critice la adresa lui Orban este „în mare pericol”.

Președintele consiliului director, Laszlo Bodolaj, a respins acuzațiile și a precizat că Dull nu a acționat în așa fel încât să prevină tensiunile din redacție, conform unei relatări BBC din 25 iulie.

Szabolcs Dull a declarat pentru Europa Liberă că existența portalului a creat mereu „numerose inconveniente” actualului guvern din Ungaria.

„Cei care ne numesc liberali de stânga, fabrica de fake news și alte apelative de genul acesta, uită că în 2006, în mare parte datorită investigațiilor Index, au fost devoalate abuzuri ale poliției din vremea fostului guvern, condus de Ferenc Gyurcsány, și că oamenii din Fidesz, partidul lui Viktor Orban, la putere azi, citau articolele noastre în parlamentele de la Budapesta sau Bruxelles”, amintește Dull.

Fostul premier Ferenc Gyurcsány a ratat un al doilea mandat după ce demonstrații de amploare au avut loc la Budapesta din cauza unei înregistrări video ajunse în spațiul public. Gyurcsány recunoștea că a mințit populația în legătură cu finanțele țării pentru a câștiga alegerile. Poliția a intervenit în forță împotriva manifestanților utilizând gaze lacrimogene. Mulți demonstranți au fost răniți.

La vremea respectivă, Index relata despre abuzurile lui Ferenc Gyurcsány, iar actualul guvern se folosea de acele informații. Anul acela, 2007, a fost ultimul în care Viktor Orban a acordat un interviu portalului Index.hu.

Cenzurarea presei critice este un proces lent care a început în 2010, conform explicațiilor lui Dull. „A început cu cenzura din presa publică, apoi au urmat marile portaluri, apoi ziarul tipărit Nepszabadsag, unele ziare regionale și am putea continua”.

Reporteri Fără Frontiere plasează Ungaria pe poziția a 89-a în ceea ce privește libertatea presei luată în considerare în 180 de state ale lumii. Pe site, organizația afirmă că „fundația pro guvernamentală Central European Press and Media Foundation, KESMA, în limba maghiară, domină piața media, iar distorsionarea pieței prin publicitate de stat continuă”.

Finanțare comunitară drept exemplu pozitiv

Szabolcs Dull spune că este încă devreme pentru a descrie planurile exacte despre soarta Index.hu, pentru că membri boardului editorial sunt în perioada de preaviz, ceea ce înseamnă că oficial încă lucrează acolo. Întrebat de Europa Liberă dacă susținerea oamenilor se va transforma în finanțare comunitară, Dull a explicat că există deja mai multe exemple pozitive în Ungaria.

„Această metodă e folosită la investigațiile Átlátszó.hu și Direkt36, parțial e utilizată și de 444.hu. De asemenea, hvg.hu a lansat recent o secțiune de abonamente”, a precizat Dull.

El apreciază că publicul maghiar este pregătit să plătească pentru a primi informații din surse relevante. Și, mai notează Dull, la asta se adaugă și diaspora maghiară care contribuie.

Dificultățile economice ale presei

Dull subliniază că presa independentă din Ungaria are oricum dificultăți economice majore, iar acestea au fost exacerbate de criza provocată de coronavirus.

„Piața de publicitate este distorsionată pentru că reclamele cumpărate de companiile publice se duc exclusiv la presa care este loială guvernului. O condiție pentru o presă liberă ar fi o situație economică stabilă, dar, din păcate, ea există pentru un număr foarte restrâns de instituții de presă”.

Jurnaliștii care au demisionat în bloc vor să continue să lucreze împreună, dar deocamdată nu este clar cum va putea fi posibil, inclusiv din punct de vedere financiar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG