Linkuri accesibilitate

Cererea PSD de reluare a alegerilor la sectorul 1 respinsă din nou de BEC


Biroul Electoral Central (BEC) a respins din nou cererea PSD de anulare a alegerilor în sectorul 1.

Solicitarea fusese adresată BEC de PSD după apariția, miercuri spre joi noapte a unei înregistrări, difuzate de Antena 3 și RTV cu o încăpere în care erau saci cu voturi, în care intrau niște persoane despre care liderii PSD au ieșit pe rând, prin postări pe Facebook și declarații, că ar fi reprezentanți ai USR care furau voturi. Mai mult, în acest timp, în fața Biroului electoral de sector s-a organizat un mic protest împotriva „hoților” care furau voturile. Ulterior s-a dovedit, au spus-o și reprezentanții USR într-o conferință de presă și Jandarmeria și Biroul Electoral al Sectorului 1 și ministrul de Interne Marcel Vela că în depozitul cu buletinele de vot se aflau președintele Biroului Electoral de Circumscripție al Sectorului 1, procurorul Nicolae Sprîncu, un membru în BES 1, delegat din partea PPU-SL (partidul lui Dan Voiculescu), cel care depozitează un sac, președintele secției de votare 141, cel care se vede că ridică un sac, și 3 observatori candidați care supraveghează procedura.

Pentru Dan Tudorache, însă, imaginile au fost însăși proba furtului de voturi cu sacul, motiv pentru care a cerut anularea votului și reluarea alegerilor la nivelul Capitalei, considerând că a fost viciat și votul pentru Capitală. PSD a depus o plângere la Parchet pentru că există „suspiciuni foarte, foarte mari” cu privire la procesul electoral, a anunțat prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu.

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 s-a autosesizat și a deschis un dosar penal în care cercetează faptele după apariția filmării difuzate de Antena 3.

Între timp, Biroul Electoral Municipal a sesizat Parchetul Capitalei pe motiv că înregistrarea nu avea ce să caute în spațiul public înainte de încheierea procesului electoral, care nu se încheie odată cu închiderea urnelor de vot.

Este al treilea dosar deschis pentru situația de la sectorului 1.

Primul dosar penal a fost deschis după ce USR a surprins un bărbat care avea asupra lui un teanc cu procese verbale, peste 70% din totalul proceselor verbale care a intrat în sediul primăriei. Ulterior, avocatul lui Dan Tudorache a spus că aceste s-ar fi refugiat acolo, fiind hărțuit de reprezentanții USR deși filmările îl arată extrem de degajat, având un traseu bine stabilit. Abia după ce a fost urmărit în sediul primăriei la etajul unde sunt birourile firmei de salubritate reprezentanții USR au găsit și filmat voturi în alb și alte documente suspecte.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG