Linkuri accesibilitate

3 minute | Mintea președintelui cea de pe urmă, Cioloș în Parlament & un lider de stat acuzat de crimă


Președintele României a mizat pe Florin Cîțu că va gestiona pandemia în România. Acum este nemulțumit de modul în care autoritățile au acționat.
Președintele României a mizat pe Florin Cîțu că va gestiona pandemia în România. Acum este nemulțumit de modul în care autoritățile au acționat.

Criza sanitară copleșește România, iar prognozele sunt îngrijorătoare. Alți 574 de români au murit în spitale, unde medicii au ajuns să oxigeneze manual pacienții. Paturi nu mai sunt, ventilatoare la fel, în timp ce pacienții continuă să vină ca de pe front. Așteptăm soluții, dar și un Guvern.

Iată principalele știri ale zilei:

  • Președintele Klaus Iohannis cere măsuri împotriva pandemiei și a invitat astăzi la Cotroceni reprezentanți ai mai multor instituții care ar putea să le impună.
  • Parlamentul României se întrunește de la ora 10.00 pentru votul de învestitură cerut de prim-ministrul desemnat Dacian Cioloș.
  • Secretarului Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd Austin, se află astăzi în România, după ce ieri a vizitat Ucraina.

„În paranteză fie spus, noi stăm, în România, extraordinar de bine cu această campanie de vaccinare”, Klaus Iohannis, 6 mai 2021, Constanța.

Scoasă dintre paranteze și azvârlită într-un val patru pandemic violent, România a ajuns zilele acestea imaginea deznădejdii. Autoritățile au raportat ieri 18.863 de cazuri noi și 574 de decese.

1.805 de alți pacienți erau internați la Terapie Intensivă, iar mulți alții la fel de grav bolnavi așteptau eliberarea unui pat ATI. La Iași, de exemplu, medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” au fost nevoiți să oxigeneze manual pacienții grav bolnavi. Toate paturile și ventilatoarele erau ocupate.

Secțiile ATI Covid din spitalele românești sunt pline de zile la rând
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:54 0:00

În acest tablou sumbru, președintele Klaus Iohannis a anunțat, aseară, că e nevoie de măsuri. Iohannis i-a convocat miercuri la Cotroceni pe cei responsabili cu instituirea „unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua răspândirea infectărilor.”

Președintele României acuză că vaccinarea s-a mișcat „mult prea lent”, iar pregătirile pentru valul IV „au fost deficitare”. „Cifrele confirmă că nu s-a făcut ceea ce a trebuit până acum”, a spus șeful statului.

Mesajul transmis de Iohannis poate fi citit și în cheie politică. Cei care s-au îmbolnăvit sau care au pierdut pe cineva drag zilele acestea nu uită cu siguranță mesajul iresponsabil al premierului demis Florin Cîțu care, în vară, anunța că România a învins pandemia. Era o perioadă în care alte state impuneau măsuri de restricție, chiar și cele cu rate bune de vaccinare.

Florin Cîțu – de facto premier al României zilele acestea – a lipsit din peisajul mediatic în ultima perioadă. Numele său era însă vehiculat ca propunere de premier în cazul în care Parlamentul nu acordă astăzi un vot de învestitură cabinetului propus de liderul USR PLUS Dacian Cioloș.

Mai este dl Cîțu o opțiune pentru președinte?

Apelul lui Cioloș

Dacian Cioloș a cerut aseară responsabilitate din partea parlamentarilor și i-a invitat să îi acorde un vot de învestitură pentru a forma un guvern care să scoată țara din criză. „Fac un apel la parlamentari să iasă din logica de partid, să-și asculte conștiința și să voteze totuși marți acest guvern fiindcă suntem singurii care am venit cu o soluție la Cotroceni”, a declarat Cioloș.

Miniștrii propuși de Cioloș au fost audiați ieri în comisiile parlamentare, unde, în afară de propunerea de la Transporturi – Cătălin Drulă – au primit voturi negative pe linie.

Dacian Cioloș speră ca va obține votul de învestitură din partea parlamentarilor. Șansele sale sunt mici.
Dacian Cioloș speră ca va obține votul de învestitură din partea parlamentarilor. Șansele sale sunt mici.

Camera Deputaților și Senatul se reunesc la ora 10.00. Cioloș va prezenta cabinetul de miniștri pe care îl propune și programul de guvernare. Votul este așteptat în jurul prânzului și, conform luărilor de poziție publice de până acum, ar urma să fie nefavorabil premierului desemnat.

Procedural, dacă Cioloș nu va obține votul de învestitură, următoarea mișcare îi aparține președintelui, care trebuie să nominalizeze un nou premier.

Președinte acuzat de crimă pentru măsurile din pandemie

Unul dintre cei mai controversați lideri mondiali din perioada pandemiei, Jair Bolsanaro, președintele Braziliei, este acuzat de un comitet al Congresului brazilian de crime în masă pentru modul în care a gestionat pandemia.

Potrivit unui proiect de raport al guvernului, obținut de presa internațională, Bolsanaro este acuzat că nu a impus măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea virusului în Brazilia. Abordarea „nesăbuită” a guvernului față de pandemie i-a expus pe brazilieni la „un risc concret de infecție în masă”, se arată într-un extras al raportului.

Jair Bolsonaro nu a fost de la bun început cu măsurile de restricție impuse pe fondul pandemiei.
Jair Bolsonaro nu a fost de la bun început cu măsurile de restricție impuse pe fondul pandemiei.

Țara sud-americană are al doilea cel mai mare număr de decese din lume, după SUA. 600.000 de brazilieni au murit din cauza Covid, iar raportul Congresului arată că jumătate din decese ar fi putut fi preîntâmpinate dacă s-ar fi impus măsurile necesare.

Bolsanaro nu este singurul lider mondial ale cărui acțiuni din timpul pandemiei, mai ales din faza incipientă a acesteia, au stârnit controverse. La fel ca omologul său brazilian, fostul șef de stat american Donald Trump a minimalizat și el efectele virusului și a transmis mesaje împotriva purtării măștii sau respectării distanței sociale. Lista poate fi completată de liderii din India, Mexic, Belarus…

Alte știri internaționale:

  • Medicii care l-au examinat pe fostul președinte al Georgiei, Miheil Saakashvili, aflat într-o grevă a foamei în închisoare de aproape trei săptămâni, au recomandat administrației penitenciarului să-l transfere la un spital.
  • Un comitetul al Congresului american care investighează revolta de la Capitoliu recomandă acuzarea fostului consilier de la Casa Albă Stephen K. Banno. Acesta este acuzat că a sfidat o citație prin care a fost chemat la audieri.
  • Coreea de Nord a confirmat că a testat marți o nouă rachetă balistică lansată de submarin.

Dacă aveți comentarii, sugestii sau propuneri de subiecte pe care ați vrea să le citiți în Europa Liberă, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși.

Pe mâine,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG