Linkuri accesibilitate

Curățarea revoluționarilor de turnătorii la Securitate. De ce a durat atât de mult și când vor rămâne fără beneficii


21 decembrie 1989, protestul anticomunist de la Piața Romană, Bulevardul Magheru, București
21 decembrie 1989, protestul anticomunist de la Piața Romană, Bulevardul Magheru, București

Un decret semnat de președintele Klaus Iohannis mărește la 60 numărul revoluționarilor cărora le-a fost retras titlul ca urmare a colaborării lor cu Securitatea.

Aceștia sunt însă doar o parte din cei aproape 300 de posesori de certificate de revoluționar care au decizii definite în instanță care atestă turnătoriile date Securității în timpul regimului comunist. O dată cu anularea certificatelor de revoluționar, aceștia ar trebui, teoretic, să își piardă mulțimea de privilegii obținute în virtutea acestei calități. Prea puțini revoluționari- colaboratori au rămas efectiv fără privilegii, deși unele hotărâri ale instanțelor sunt vechi și de zece ani.

Prin decretul semnat luni de președinte sunt retrase titlurile de „Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989”, pentru 16 persoane, care au colaborat cu Securitatea. Potrivit Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) toți au decizii definite ale instanțelor de judecată, unele vechi de ani de zile. Colaborarea lor cu Securitatea și turnătoriile lor pot fi citite pe site-ul CNSAS. Este vorba de: Marin Bratu, Chiorean Mariana, Demetrescu Ion ( fost Nistor), Goghie Liviu, Neagu Gheorghe Mircea, Niculescu Nicolae, Niculescu Ioan, Papari Aurel, Preda Nicu, Radu Ianoș, Simion Emil, Udatu Emil, Apostu Iosefina, Burbea Milescu Iulian Aurel, Constantinescu Nicolae.

Cine răspunde pentru beneficiile încasate ilegal de sute de revoluționari

Procesul de curățare a revoluționarilor de colaboratorii Securității a stagnat ani de zile, primele demersuri fiind începute în vara lui 2020, când au fost anulate primele 42 de certificate.

Secretariatul de Stat pentru Revoluționari, deși știa de deciziile definitive ale instanțelor, nu a făcut nimic până atunci pentru a regla situația. În fapt, pentru a aplica Legea 341/2004, cunoscută și drept „Legea recunoștinței”. Mai precis articolul 8, care spune clar că de prevederile legii nu beneficiază ”persoanele, civili sau militari, care sunt dovedite a fi fost implicate în activităţile fostei securităţi ca poliţie politică, precum şi persoanele care au organizat, au acţionat, au instigat şi au luptat, sub orice formă, împotriva Revoluţiei”.

Victor Ponta inventează o nouă categorie de revoluționari

În decembrie 2014, prin Ordonanța 95, Victor Ponta, premier la vremea respectivă, a inventat o nouă categorie de revoluționari: „Luptător cu rol determinant“, cărora le-a dat și o indemnizație reparatorie de 2.020 lei. Sunt circa 3.500 de revoluționari cu rol determinant care iau indemnizațiile lunare speciale.

Secretariatul trebuia să înștiințeze Administrația Prezidențială despre faptul că certificatele de revoluționar au fost anulate, ca urmare a unor decizii definitive ale instanțelor și să ceară retragerea titlului pentru revoluționarii- colaboratori. De asemenea, tot Secretariatul era cel care trebuia, potrivit HG 1412/2004 și HG 99/2015, să comunice caselor de pensii și altor instituții situația, cerând sistarea indemnizațiilor și recuperarea banilor. Ceea ce nu s-a întâmplat până anul trecut

Germina Nagâț, membră în Colegiul CNSAS, spune pentru Europa Liberă că unul din marile semne de întrebare este că nimeni nu răspunde pentru faptul că o lungă perioadă de timp acești revoluționari-colaboratori au avut tot felul de beneficii necuvenite.

Pentru mine e un foarte mare semn de întrebare că mulți dintre ”beneficiarii” acestor decizii de colaborare cu Securitatea nu și-au clarificat situația de îndată, în sensul să renunțe la beneficii. Probabil că au încasat și indemnizația, ceea ce este ilegal. Din punct de vedere etic nici nu merită comentat, dar legal eu mă întreb de ce nu sunt în situația de a da banii înapoi. Cine răspunde pentru perioada, și sunt ani de zile, dintre decizia definitivă a instanței și anularea certificatului?”

Secretariatul pentru revoluționari, pavăză pentru impostori?

CNSAS a dat publicității, în 2018 și 2019, o listă cu 295 de revoluționari care primiseră decizii definitive și irevocabile de colaborare cu Securitatea, potrivit OUG 24/2008. Tabelul a fost trimis și Secretariatului pentru Revoluționari, dar nu s-a întâmplat nimic, până la mai multe interpelări ale senatorului USR, Vlad Alexandrescu. Acesta a cerut în Parlament retragerea sutelor de certificate de revoluționari deținute de foști colaboratori ai Securității ”din respect pentru victimele regimului comunist și ale Securității ceaușiste”.

A fost nevoie de interpelările senatorului Vlad Alexandrescu ca să ajungem la o reacție, până atunci a fost liniște în jurul acestei chestiuni”, povestește Germina Nagâț.

Lipsa de reacție a autorităților l-a determinat pe Vlad Alexandrescu să-i ceară fostului premier Ludovic Orban demararea unei anchete pe acest subiect. Rezultatele prezentate de corpul de control al premierului sunt o lungă listă de nereguli, unele incredibile: acordarea de abonamente pentru metrou în orașe fără metrou, bilete CFR pentru decedați, înmânarea de brevete unor persoane publice prin contrafacerea modelul prezidențial de brevet, acordarea de certificate de „Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite" și la 30 de ani de la Revoluție, baze de date vraiște, „deși s-au achiziționat și plătit din fonduri publice, aplicații informatice specializate în gestionarea și actualizarea bazelor de date a beneficiarilor Legii nr. 341/2004”.

Pentru mai mulți beneficiari ai Legii nr. 341/2004, despre care fusese înștiințat cu privire la calitatea de lucrător sau colaborator al Securității ca poliție politică, SSRML nu numai că nu le-a anulat certificatele, ci le-a eliberat noul certificat, cel pentru Luptător cu Rol Determinant (LRD)”, se arată în raport. Concluzia: Secretariatul pentru Revoluționari a dat dovadă de ”pasivitate, neglijență și dezorganizare”.

După anchetă, Secretariatul de Stat, în fruntea căruia a fost instalat, în 19 decembrie 2019, Nicolae Puiu Fesan, cel care îl mai condusese în perioada guvernului Tăriceanu, a început să-și ia treaba în serios.

În 13 ianuarie 2021, Secretariatul comunică faptul că au fost anulate 218 certificate de revoluționar pentru persoane care aveau decizii definitive și irevocabile de colaborare cu Securitatea. În total, până la această dată au fost anulate 260 de certificate de revoluționar.

În perioada următoare urmează să fie transmise Administrației Prezidențiale încă 199 de solicitări de retragere a titlului. Până în iulie 2020, au fost anulate aproximativ 70 de certificate, dar procedura nu a fost finalizată, precizează la Europa Liberă Octavian Maranda, inspector de specialitate în cadrul secretariatului.

Comisiile anterioare nu au dus procedura până la capăt, adică nu au comunicat caselor de pensii și prefecturilor. Dacă omul a beneficiat de indemnizație, casele de pensii trebuie să o anuleze și să recupereze suma prejudiciu. Se comunică și prefecturilor, care trebuiau să înștiințeze primării dacă omul a avut beneficii fiscale sau terenuri. Acest ciclu niciodată nu a fost dus până la capăt, până anul trecut”.

Octavian Maranda mai spune că noua comisie, formată în 2020, a luat procedura de la început pentru toți cei 260 de revoluționari cu decizii definitive de colaborare cu Securitatea: „finalizăm procesul, să știm clar că am trimis și la casa de pensii, și la prefectură și la Administrația Prezidențială”.

Pe de altă parte, Octav Bjoza, subsecretar de stat, numit în funcție de guvernul Ponta și președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici (AFDPR) este criticat în raportul Corpului de Control pentru lipsa de activitate la conducerea comisiei care trebuia să anuleze certificatele de revoluționar „deși entitatea controlată a fost înștiințată despre calitatea de lucrător/colaborator al Securității ca poliție politică, pentru mai mulți beneficiari înregistrați ai Legii nr. 341/2004”.

Octav Bjoza a declarat pentru Europa Liberă că nu a vrut să se amestece în „treaba asta” deși știa care e situația. „Astăzi sunt revoluționari aceia împotriva cărora eu și sute de mii de români am ieșit în stradă. Adică, activiști de partid, directori, ofițeri de Securitate și de Miliție, ofițeri de armată, procurori, turnători, persoane care astăzi se regăsesc printre revoluționari”.

Foști securiști, revoluționari cu privilegii

Alături de sutele de revoluționari turnători, pe lista CNSAS figurează și 15 „lucrători ai Securității”, adică ofițeri și subofițeri de Securitate și Miliție. Aceștia, spune Germina Nagâț, nu aveau ce căuta în „legea recunoștinței”,

Foștii ofițeri ai Securității nu aveau ce căuta în lege. Nu înțeleg cum poți să faci diferența între calitatea de ofițer al trupelor de Securitate între 16 decembrie și 21 decembrie la Timișoara, să spunem și calitatea de revoluționar care să înceapă pe 22 decembrie. Ab initio în lege nu trebuia să figureze lucrătorii de Miliție și Securitate. Cu unii dintre ei ne-am judecat și am câștigat procesele și aș vrea să văd că le sunt retrase certificatele. E o situație absurdă, e grotesc să te judeci cu un revoluționar care a fost ofițer de Securitate. E un defect al legii”.

Unul dintre cei despre care vorbește Germina Nagâț este Stănescu Florea- maior Securitatea Municipiului București, Serviciul 310. A dispus deschiderea unui dosar de umărire informativă (DUI) pentru numitul MO „pentru comentarii negative la adresa organizației de sindicat, relații cu cetățeni străini și pentru faptul că era considerat reclamagiu, pretându-se la acțiuni de dezordine”.

Consecința: respectivului i-au fost instalate microfoane în casă, i-a fost interceptat telefonul și corespondența, au fost ”dirijați” pe lângă ”suspect” mai mulți informatori și i-a fost percheziționată casa.

Turnătorii la kilogram

Raportul Corpului de Control al premierului e din 2020. Cu zece ani înainte, în 2010, Curtea de Apel București hotăra că Apostu Iosefina, una dintre revoluționarele rămase acum fără certificat prin decret prezidențial, a colaborat cu Securitatea.

Avea angajament, a dat mai multe note informative în care turna la Securitate tot ce mișca în jurul ei. Despre un coleg spunea că este o persoană ”flușturatică”, pe altul îl pâra că „trăiește în concubinaj și se poartă impulsiv”, iar pe un al treilea că „fuge de sarcinile de răspundere trasate de partid”. Se ocupa cu precădere de cei care voiau să plece în străinătate, iar pentru asta primea suma de 600 de lei. Timp de 10 ani „revoluționara” Apostu a beneficiat de toate privilegiile derivate din această calitate, deloc puține.

Demetrescu Ion ( fost Nistor, născut Fofucă), inginer la Combinatul Chimic din Drobeta Turnu Severin, nume conspirativ ”Diana”, are angajament și a fost plătit pentru notele informative furnizate Securității.

Delațiuni despre relații cu străinii: „Vă informez că pe strada … locuiește familia … care primește cetățeni iugoslavi, probabil pentru schimb de mărfuri.. Fiica acestora…student la geologie, venit în zonă pentru a-și realiza lucrarea de diplomă și cu care a dispărut o perioadă mai lungă de timp din municipiu. Se făceau comentarii că cei doi ar fi reușit să treacă fraudulos frontiera prin zona localității Orevița, dar după scurt timp…neputând suporta regimul din lagăr ar fi revenit în țară”.

Beneficiile certificatului de revoluționar

  • Indemnizaţie lunară acordă pe viaţă, care se poate cumula cu pensia.
  • Prioritate la primirea unei case din fondul de locuinţe sociale, cu plata celei mai mici chirii prevăzute în lege.
  • Cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, a un spaţiu comercial cu o suprafaţă de până la 100 de metri pătraţi
  • Împroprietărirea cu 10.000 de metri pătraţi de teren în extravilan şi 500 de metri pătraţi în intravilan.
  • Gratuitate pe transportul în comun, urban,
  • 12 călătorii gratuite dus întors cu trenul, pe an.
  • Scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă şi terenul aferent acesteia
  • Posibilitatea de a se pensiona cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei legale.

XS
SM
MD
LG