Rusia a arestat un cetățean cu dublă cetățenie ruso-americană sub acuzația de „reabilitare a nazismului” pentru două postări critice pe care le-a făcut pe rețelele de socializare.
Iuri Malyev a fost arestat preventiv pentru două luni pe 8 decembrie la Sankt Petersburg, a declarat tribunalul districtual Smolnensky într-o postare pe canalul său Telegram.
Anul trecut, Malyev a postat pe pagina sa din Odnoklassniki o imagine cu panglica Sf. Gheorghe, care reprezintă victoria Rusiei asupra Germaniei naziste, împreună cu o legenda care includea chipul unui individ cunoscut drept gay și o blasfemie, potrivit instanței, care nu a oferit alte detalii.
Pe 8 mai, cu o zi înainte ca Rusia să-și sărbătorească victoria asupra Germaniei naziste, Malyev a postat imaginea unui cadavru cu o legenda pe care scria „cum să porți corect panglica Sf. Gheorghe”.
Curtea a spus că această ultimă postare a arătat „lipsă de respect pentru societate și zilele de glorie militară și date memorabile ale Rusiei” și a fost o „insultă” la adresa veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial.
Malyev și-a recunoscut „parțial” vinovăția, a spus instanța. El riscă până la cinci ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.
Președintele rus Vladimir Putin a limitat în ultimii ani libertatea de exprimare, pedepsind dur persoanele care contestă viziunea oficială a statului asupra celui de-al Doilea Război Mondial, precum și asupra actualei invazii a Ucrainei.
În 2014, Putin a interzis difuzarea „informațiilor false despre activitățile sovietice” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și șapte ani mai târziu a scos în afara legii critica la adresa veteranilor acelui război.
În decembrie 2022, el a semnat un proiect de lege care incrimina profanarea panglicii Sf. Gheorghe cu o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.
Panglica datează din 1769, când împărăteasa rusă Ecaterina cea Mare a înființat Ordinul Sfântul Gheorghe. Medalia a fost atașată de o panglică de culoare neagră și galbenă -mai târziu portocalie.
În 1945, Uniunea Sovietică a refolosit panglica portocalie și neagră pentru o medalie pentru a sărbători victoria asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.
Culorile au devenit apoi parte a sărbătorilor anuale de Ziua Victoriei de 9 mai în Uniunea Sovietică și apoi în Rusia și au fost împărțite în masă în Rusia începând cu 2005.
Aproape un deceniu mai târziu, activiștii care susțin capturarea Crimeei Ucrainei de către Rusia în 2014 și susțineau separatiștilor din estul Ucrainei au început să folosească panglica ca simbol, iar acum este larg asociată cu agresiunea rusă din Ucraina.
Ucraina a interzis panglica Sf. Gheorghe în 2017.