Linkuri accesibilitate

Dragnea cere în CEx al PSD reducerea bugetelor la serviciile secrete / Dăncilă va discuta săptămâna asta ordonanțele din justiție


A fost primul CEx al PSD din 2019 și prima apariție publică a lui Liviu Dragnea, președintele PSD, din ultima lună și jumătate. Declarațiile de la final, mai jos.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Parlament, că le-a solicitat prim-ministrului Viorica Dăncilă şi ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să analizeze sumele alocate în proiectul de buget pentru serviciile secrete şi să realoce sume de la acestea către Sănătate, conform Agerpres.

"I-am rugat să analizeze sumele alocate serviciilor secrete. Cred că sume importante de aici pot fi realocate către Sănătate, de exemplu. Eu mă gândesc că un program de acordare gratuită pentru toţi copiii din România de vitamina D este tot un program de siguranţă naţională, program pentru diabet. Şi doamna prim-ministru împreună cu domnul ministru au spus că vor analiza. Dacă pot face în Guvern această modificare, dacă nu, eu sigur o să fac la Parlament cu amendamente", a spus Dragnea.

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Robert Negoiţă, a anunţat că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va veni marţi sau miercuri la o întâlnire cu membrii asociaţiei pentru a discuta despre proiectul de buget.

Înainte de ședința CEx, Negoiță recomandase parlamentarilor PSD de București să nu voteze bugetul în forma actuală. În acest context, este probabil ca Robert Negoiță să fie revocat din funcția de președinte al Asociației Municipiilor. Propunerea a fost avansată în CEx de Marian Oprișan și primită cu aplauze, conform unor declarații făcute de secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu.

Tot despre buget a făcut declarații și Victor Ponta, fost președinte PSD și actual lider al Pro România. El a făcut, duminică, pe Facebook, un apel către membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD să schimbe bugetul pe 2019, pe care l-a caracterizat ca fiind "ticălos, ruşinos, golănesc şi nesimţit".

Fost premier şi preşedinte al PSD, Ponta a precizat că în proiectul de buget au fost prevăzuţi la Autoritatea Electorală Permanentă peste 100 de milioane de euro pentru finanţarea partidelor politice, ceea ce înseamnă o creştere de 139 la sută faţă de anul trecut.

Alte declarații la finalul ședințelor PSD

Viorica Dăncilă:

"Am discutat cu domnul ministru. Am discutat şi vineri. Am discutat ce putem face în legătură cu recursul compensatoriu, am discutat ordonanţa privind completurile de cinci. Urmează să am încă o discuţie săptămâna aceasta. (...) Vineri am discutat despre recursul compensatoriu şi am văzut deja domnul ministru are un proiect, dar trebuie să-l discutăm mai aprofundat. (...) Şi cel cu completurile de judecători... Am mai subliniat acest aspect. Aşa cum a zis preşedintele Juncker (n.r. - preşedintele Comisiei Europene) în fiecare stat trebuie să respectăm statul de drept, drepturile cetăţenilor şi lupta anticorupţie. Eu cred că această ordonanţă se încadrează în primul aspect, şi anume dreptul cetăţenilor, şi cred că cei care au avut un proces în care completul nu a fost constituit legal au dreptul la un proces corect, fie şi pentru cei care au fost condamnaţi, şi pentru cei care au fost achitaţi. Nu este un proces care să fie dedicat cuiva. Eu sper ca în cel mai scurt timp să venim cu această ordonanţă".

Liviu Dragnea:

"Decizia noastră este să mai aşteptăm puţin. Să vedem dacă domnul preşedinte Klaus Werner Iohannis ne spune ceva, de ce nu a vrut, de ce nu îi vrea. Poate ne răspunde şi de ce blochează blocarea unor ambasadori".

Contextul pe scurt

  • Demisiile din PSD: Fostul premier Mihai Tudose și-a anunțat demisia și trecerea la partidul lui Victor Ponta. După el alți trei deputați PSD au anunțat aceeași intenție. În Camera Deputaților, PSD este obligat să conteze pe voturile UDMR și ale minorităților, în Senat majoritatea e în continuare stabilă.
  • Contestările publice:
    Primarul capitalei, Gabriela Firea, a declarat sâmbătă, la România TV, că ar candida împotriva lui Dragnea oriunde „(...) numai să vadă că nu poată să meargă cu minciuna, cu manipularea și cu răzbunarea până la capăt.” Firea a mai spus că va candida independent la primărie în 2020, dacă va fi exclusă din PSD.
    Viceprimarul capitalei, Aurelian Bădulescu, căruia PSD i-a retras sprijinul politic, a declarat că a mințit procurorii în legătură cu violențele din 10 august 2018 și că informațiile pe care le-ar pune acum la dispoziție ar arăta că Liviu Dragnea ar fi orchestrat evenimentele.

  • Bugetul pe anul 2019 - este un subiect sensibil pentru liderii din teritoriu, care, conform unor surse citate de HotNews.ro, vor să se asigure că recuperează banii pierduți prin scăderea cotei de impozitare de la 16% la 10%.
    Controversele pe buget continuă cu primarii marilor orașe, care contestă proiectul indiferent de apartenența politică.

  • Amnistia, grațierea sau alte forme mascate: La Consiliul Național al PSD de anul trecut, Liviu Dragnea și alți lideri PSD au cerut public guvernului să adopte o ordonanță de urgență care să rezolve „nedreptățile” din justiție. Până în prezent, o ordonanță de amnistie și grațiere nu a fost prezentată. Există însă discuții despre un alt proiect, ordonanța privind completurile de judecată de cinci judecători de la ICCJ, care ar putea avea efecte și mai pronunțate decât prima.

XS
SM
MD
LG