Linkuri accesibilitate

Interimarul de la șefia CFR, urmărit penal. Simu a trucat numirea sa pe un post de titular


Ion Alexandru-Simu (stânga), într-o declarație de presă din vremea în care era director al CFR Infrastructura, alături de Traian Preoteasa, director al CFR Călători la acea vreme.
Ion Alexandru-Simu (stânga), într-o declarație de presă din vremea în care era director al CFR Infrastructura, alături de Traian Preoteasa, director al CFR Călători la acea vreme.

Interimarul de la conducerea Companiei Naționale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, Ion Alexandru-Simu, și adjunctul directorului tehnic, Petru Ceșa, au fost puși luni sub urmărire penală de Parchetul Anticorupție.

Ceșa este acuzat de DNA pentru abuz în serviciu și uzurparea funcției, iar Alexandru-Simu de instigare a adjunctului său la cele două infracțiuni, transmite Direcția Națională Anticorupție (DNA) într-un comunicat remis presei luni.

Ce spun procurorii

În cursul lunii aprilie 2022, Petru Ceșa, instigat de Alexandru-Simu și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens, și a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Ion Alexandru-Simu la conducerea Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timișoara, se spune în ordonanța procurorilor.

Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Alexandru-Simu, Ceșa Petru ar fi urmărit să-i asigure primului „stabilitatea unei funcții de conducere la nivel regional”, după încetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA, arată documentul citat.

După ce una dintre decizii a apărut în spațiul public, instigat de Alexandru- Simu, directorul Ceșa ar fi cercetat-o disciplinar pe subordonata suspectată că a remis presei documentul și i-a desfăcut contractul individual de muncă pe motiv că „angajata nu a reușit să-și dovedească nevinovăția”, deși această prevedere nu este prevăzută în Codul Muncii.

„Acționând în această manieră, cei doi directori ar fi urmărit să dea un exemplu celorlalți angajați din subordine pentru ca pe viitor suspecții să nu se mai vadă expuși „riscului” ca publicul, prin intermediul presei, să cunoască diferite aspecte nelegale/legale din actul de conducere al CNCF CFR SA”, arată DNA.

Ion Alexandru-Simu, membru al organizației PSD Caraş Severin, a devenit cunoscut în spațiul public după ce a decis în vara anului 2018 suplimentarea garniturilor CFR pentru a aduce în Capitală cât mai mulți susținători la mitingul anti-justiție organizat de președintele de atunci al partidului, Liviu Dragnea, care a executat între timp o pedeapsă cu închisoarea pentru corupție.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG