Prefectul a declarat că, în chestionar, elevii și părinții sunt întrebaţi dacă sunt de acord cu testarea anti-drog în anumite condiţii, cu analize de sânge decontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi cu oră de educaţie anti-drog în programa şcolară.
„Este vorba despre o consultare cu părinţii şi cu elevii majori, cu privire la trei teme extrem de importante”, a spus prefectul Rareş Hopincă.
Rareș Hopincă a arătat că a doua temă a cercetării se referă la prelevarea unor unor analize medicale periodice, de sânge, care să fie decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, și care să cuprinsă şi markeri anti-drog.
„Orice părinte doreşte să ştie că are un copil sănătos şi, dacă doreşte să ştie că un copil are inima sănătoasă, ficatul sănătos, plămânii, rinichii sănătoşi, nu este cu nimic mai puţin important să ştie un părinte că are un copil care a consumat, care consumă sau nu droguri.”
A treia temă a cosnultării se referă la introducerea sau nu în programa şcolară a unei ore de educaţie anti-drog.
„Întrebăm părinţii dacă ar fi de acord ca şcoala să facă parte dintr-un proiect pilot anti-drog, în care să fie testate efectiv o parte din măsuri”, a explicat Rareș Hopincă.
Prefectul Capitalei a mai spus că aşteaptă sugestii privind completarea chestionarului şi din partea Agenţie Naţionale Antidrog, Poliţiei Capitalei, Jandarmeriei și a Direcției de Sănătate Publică.
Prefectul a mai declarat că acest chestionar va fi trimis spre completare voluntară părinţilor și copiilor începând cu clasa a V-a.
Inițiativa prefecturii din București vine pe fondul creșterii fenomenului consumului de droguri în școli, la nivel național, mai ales în marile orașe.
Recent, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis că problema traficului și consumului de dorguri a devenit o chestiune de securitate națională.
CSAT a ajuns la concluzia că, prin gravitate prin prejudiciile aduse sănătății și vieții, dar și pentru siguranța publică, consumul de droguri şi alte substanţe stupefiante prejudiciază valorile de securitate naţională prevăzute de Constituţie şi legislaţia în domeniul securităţii naţionale.
Potrivit celui mai recent studiu al Agenției Naționale Antidrog (ANA), numărul persoanelor cu vârsta între 15 și 34 de ani care au consumat droguri ilegale cel puțin o singură dată în viață a crescut de cinci ori în anul 2019, față de anul 2007.