Linkuri accesibilitate

Un chestionar privind consumul de droguri, distribuit în școlile din Capitală


Prefectul Bucureștiului, Rareș Hopincă, inițiază o consultare cu părinții și elevii legată de consumul de droguri.
Prefectul Bucureștiului, Rareș Hopincă, inițiază o consultare cu părinții și elevii legată de consumul de droguri.

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, declară că de luni va fi împărţit în şcoli un chestionar pentru părinţi şi elevi privind problema consumului de droguri, transmite news.ro. În București învață în ciclul gimnazial şi liceal circa 150.000 de elevi.

Prefectul a declarat că, în chestionar, elevii și părinții sunt întrebaţi dacă sunt de acord cu testarea anti-drog în anumite condiţii, cu analize de sânge decontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi cu oră de educaţie anti-drog în programa şcolară.

„Este vorba despre o consultare cu părinţii şi cu elevii majori, cu privire la trei teme extrem de importante”, a spus prefectul Rareş Hopincă.

Rareș Hopincă a arătat că a doua temă a cercetării se referă la prelevarea unor unor analize medicale periodice, de sânge, care să fie decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, și care să cuprinsă şi markeri anti-drog.

„Orice părinte doreşte să ştie că are un copil sănătos şi, dacă doreşte să ştie că un copil are inima sănătoasă, ficatul sănătos, plămânii, rinichii sănătoşi, nu este cu nimic mai puţin important să ştie un părinte că are un copil care a consumat, care consumă sau nu droguri.”

A treia temă a cosnultării se referă la introducerea sau nu în programa şcolară a unei ore de educaţie anti-drog.

„Întrebăm părinţii dacă ar fi de acord ca şcoala să facă parte dintr-un proiect pilot anti-drog, în care să fie testate efectiv o parte din măsuri”, a explicat Rareș Hopincă.

Prefectul Capitalei a mai spus că aşteaptă sugestii privind completarea chestionarului şi din partea Agenţie Naţionale Antidrog, Poliţiei Capitalei, Jandarmeriei și a Direcției de Sănătate Publică.

Prefectul a mai declarat că acest chestionar va fi trimis spre completare voluntară părinţilor și copiilor începând cu clasa a V-a.

Inițiativa prefecturii din București vine pe fondul creșterii fenomenului consumului de droguri în școli, la nivel național, mai ales în marile orașe.

Recent, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis că problema traficului și consumului de dorguri a devenit o chestiune de securitate națională.

CSAT a ajuns la concluzia că, prin gravitate prin prejudiciile aduse sănătății și vieții, dar și pentru siguranța publică, consumul de droguri şi alte substanţe stupefiante prejudiciază valorile de securitate naţională prevăzute de Constituţie şi legislaţia în domeniul securităţii naţionale.

Potrivit celui mai recent studiu al Agenției Naționale Antidrog (ANA), numărul persoanelor cu vârsta între 15 și 34 de ani care au consumat droguri ilegale cel puțin o singură dată în viață a crescut de cinci ori în anul 2019, față de anul 2007.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG