Linkuri accesibilitate

CSAT: Consumul de droguri în școli, risc la adresa siguranţei naţionale


CSAT a ajuns la concluzia că, prin gravitate prin prejudiciile aduse sănătății și vieții, dar și în siguranţei publice, consumul de droguri prejudiciază valorile de securitate naţională prevăzute de Constituţie şi legislaţia în domeniul securităţii naţionale.
CSAT a ajuns la concluzia că, prin gravitate prin prejudiciile aduse sănătății și vieții, dar și în siguranţei publice, consumul de droguri prejudiciază valorile de securitate naţională prevăzute de Constituţie şi legislaţia în domeniul securităţii naţionale.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis joi, la Palatul Cotroceni constituirea unui grup de lucru interinstituțional pentru combaterea consumului de droguri în școli și în rândul tinerilor, ca risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale.

CSAT a ajuns la concluzia că, prin gravitate prin prejudiciile aduse sănătății și vieții, dar și pentru siguranța publică, consumul de droguri şi alte substanţe stupefiante prejudiciază valorile de securitate naţională prevăzute de Constituţie şi legislaţia în domeniul securităţii naţionale.

Astfel, sunt afectate ordinea de drept şi climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, a libertăţilor şi a îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor, transmite Administrația Prezidențială după reuniunea CSAT.

Structura va fi formată din reprezentanți ai eșalonului doi din ministerele pentru care combaterea consumului și traficului de droguri, dar și educația și sănătatea tinerilor, sunt o prioritate. Această structură va fi coordonată de Guvernul României.

Primele măsuri vor avea în vedere eliminarea lacunelor legislative, extinderea accesului la tratament şi recuperare şi implementarea planului pentru siguranţa şcolară.

Structura va avea în componență secretari de stat de la patru ministere precum și reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii (SRI), dar și procurori desemnaţi de Ministerul Public și specialişti din instituţiile angrenate:

  • Ministerul Afacerilor Interne,
  • Ministerul Justiţiei,
  • Ministerul Sănătăţii,
  • Ministerul Educaţiei,
  • Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse,

Acest grup de lucru urmează să elaboreze un plan de acţiune care va cuprinde obiectivele, măsurile de ordin general şi particular pentru a preveni şi combate eficient riscurile generate de traficul şi consumul drogurilor, arată sursa citată.

Pe lângă planul comun de acțiune, aprobat la nivelul conducerii instituţiilor menţionate, la nivel judeţean vor fi constituite grupuri de lucru formate din specialişti şi experţi desemnaţi de instituţiile responsabile.

Ce va face Guvernul în acest timp?

Va aanaliza cadrul legislativ care vizează traficul şi consumul de droguri şi va face propuneri de modificare și completare a legilor în vigoare pentru eliminarea lacunelor legislative şi limitarea posibilităţilor de interpretare speculativă a prevederilor legale.

De asemenea, va fi creat cadrul instituţional sanitar care să asigure extinderea accesului la tratament şi la serviciile pentru recuperare în rândul elevilor şi al tinerilor.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

Potrivit celui mai recent studiu al Agenției Naționale Antidrog (ANA), numărul persoanelor cu vârsta între 15 și 34 de ani care au consumat droguri ilegale cel puțin o singură dată în viață a crescut de cinci ori în anul 2019, față de anul 2007.

Această categorie de vârstă este cea mai expusă la substanțe ilegale, iar statisticile ANA arată că numărul celor care s-au declarat consumatori în ultima lună a crescut de 22 de ori în aceeași perioadă.

Pe primul loc în ierarhia celor mai consumate droguri ilegale se află în prezent noile substanţe psihoactive (NSP), conform strategiei strategiei în domeniul drogurilor derulată pe parcursul a patru ani 2022 - 2026. Acestea au depășit canabisul în rândul populației cu vârste între 15 și 64 de ani.

Aceste substanțe au apărut pe piața din România în jurul anului 2009, iar cea mai mică vârstă la care a fost declarat consumul acestor substanțe este de 11 ani.

Cea mai mică vârstă pentru care a fost înregistrat consumul de cannabis este de 14 ani.

În România, raportul Agenției Naționale Antidrog arată că NSP-urile reprezintă drogurile pentru care s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale consumului, ca urmare a exploatării vidului legislativ.

La începutul lunii august, o tânără de 16 ani a murit ca urmare a consumului unui astfel de drog.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG