Linkuri accesibilitate

China și Belarus, apel comun pentru încetarea focului în Ucraina


Belarusian President Alexander Lukashenko meets with Chinese President Xi Jinping in Beijing
Belarusian President Alexander Lukashenko meets with Chinese President Xi Jinping in Beijing

Liderul chinez, Xi Jinping, și autocratul Alexander Lukașenko au emis miercuri o declarație comună prin care cer încetarea focului în Ucraina și negocieri pentru a ajunge la o soluționare politică a conflictului.

Apelul comun echivalează cu o aprobare a planului de pace în 12 puncte al Beijingului, emis săptămâna trecută, care cerea respectarea suveranității naționale și a „integrității teritoriale”.

Planul de pace nu prevede, însă, și ce ar trebui să se întâmple cu regiunile pe care Rusia le-a ocupat de la invazie și asupra cărora nu reușește să dețină pe deplin controlul.

„Miezul poziției Chinei este de a solicita pace și de a încuraja discuțiile... și pentru ca preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor să fie respectate”, a spus Xi, citat de radiodifuzorul de stat chinez CCTV, preluat de The Guardian.

El a spus că țările „relevante” ar trebui să nu mai politizeze subiectul și să nu folosească economia mondială ca „instrument” și să ia măsuri care să promoveze cu adevărat încetarea focului și să oprească războiul și să rezolve criza în mod pașnic.

Belarus „este pe deplin de acord cu și sprijină poziția și propunerile Chinei privind o soluție politică la criza din Ucraina, care are o mare importanță pentru rezolvarea crizei”, a declarat și Lukașenko.

Președintele Chinei Xi Jinping și președintele Belarusului Alexander Lukașenko au semnat miercuri o serie de acorduri pentru a construi un parteneriat care să funcționeze „pe orice vreme” între țările lor, pe fondul războiului din Ucraina, transmite Reuters.

Întâlnirea lor de la Beijing i-a reunit pe doi dintre liderii străini de care președintele rus Vladimir Putin se bazează cel mai mult pentru sprijin în timp ce armata sa se luptă pentru a atinge obiectivele invaziei sale vechi de un an.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG