Linkuri accesibilitate

Raport: Campanie globală de influență a Chinei printr-o rețea de pagini pretinse de „știri”. Pentru România sunt două site-uri


Steagul Chinei fluturând în fața unui tribunal.
Steagul Chinei fluturând în fața unui tribunal.

Peste 100 de site-uri de „știri” din 30 de țări promovează conținut favorabil Chinei arată o analiză Citizen Lab. Materialele de propagandă sunt intercalate cu știri locale și din mass-media de stat chineză. În România, Citizen Lab a identificat două pagini din această categorie.

Site-urile web se adresează audiențelor din țări aflate în Europa, Asia și America Latină, arată raportul.

„În timp ce site-urile campaniei s-au bucurat de o expunere neglijabilă până în prezent, există un risc sporit de amplificare accidentală de către mass-media locală și publicul țintă, ca urmare a multiplicării rapide a acestor site-uri web și a adaptării lor la limbile și conținutul local”, a declarat cercetătorul Alberto Fittarelli în raport.

Conținutul site-urilor oscilează între teorii ale conspirației, adesea despre Statele Unite sau aliații săi - cum ar fi un articol care îi învinovățește pe oamenii de știință americani pentru „scurgerea” Covid - până la articole care atacă criticii Beijingului.

Citizen Lab susține că site-urile fac parte dintr-o campanie începută la mijlocul anului 2020, coordonată de firma de relații publice Shenzhen Haimaiyunxiang Media, cunoscută și sub numele de Haimai.

„Ca principiu, este o părtinire tipică și un dublu standard să pretinzi că conținutul și rapoartele pro-China sunt dezinformare și să le numești pe cele anti-China informații adevărate”, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington într-o declarație trimisă prin e-mail agenției Reuters.

O mare parte din conținutul de pe site-urile găsite de Citizen Lab provine dintr-un serviciu de comunicate de presă numit Times Newswire, pe care analiștii de la firma de securitate cibernetică Mandiant l-au găsit anul trecut în centrul unei operațiuni separate de influență chineză care a vizat publicul american.

Pentru România, raportul citează două pagini, baleadimineata[.]com și rogazette[.]com. Țările cele mai vizate de această campanie de influență globală sunt, potrivit raportului Citizen Lab, Coreea de Sud, Japonia, Rusia, Regatul Unit, Franţa.

O caracteristică centrală a rețelei de false situri de știri este că articolele care atacă agresiv criticii Beijingului sunt eliminate în mod obișnuit de pe aceste site-uri la un anumit timp după publicare.

Un tip comun de conținut cu tematică include atacuri la persoană asupra unor figuri percepute de Beijing ca ostile.

De exemplu, un articol intitulat „Yan Li-Meng este un producător complet de zvonuri” apărea pe fiecare dintre site-urile în discuție din decembrie 2023.

Li-Meng Yan e o virusoloagă chineză care a susținut că virusul Covid provine dintr-un laborator guvernamental chinez. În timp ce teoriile ei au fost respinse de comunitatea științifică globală, atacurile din această rețea au vizat reputația ei personală și profesională la nivel internațional și au fost complet anonime, arată raportul.

Un al doilea tip de conținut cu tematică politică prezent în rețea sunt teoriile conspirației, care vizează de obicei imaginea Statelor Unite sau a aliaților săi. Afirmațiile pot include, de exemplu, acuzații că SUA au efectuat experimente biologice asupra populației locale din țările din Asia de Sud-Est.

O ultimă categorie de conținut difuzat ia adesea forma unor republicări identice conținutului din mass-media chineză de stat, cum ar fi CGTN sau Global Times.

Citizen Lab a mai descoperit mai puțin de 10 autori de articole pentru toate cele 123 de situri descoperite.

Citizen Lab este un laborator interdisciplinar al Universității din Toronto, concentrându-se pe cercetare, dezvoltare și politică strategică la nivel înalt și angajament juridic la intersecția tehnologiilor informației și comunicațiilor, a drepturilor omului și a securității globale.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG