Inițial, taxele impuse de China Statelor Unite se ridicaseră succesiv până la 84%.
Noua măsură a Beijingului vine după ce a anunțat că va răspunde politicii SUA de impunere a unor tarife foarte mari pentru importurile de produse chinezești.
Tarifele impuse Chinei de Donald Trump se ridică în prezent la 145%.
„Creșterea alternativă a tarifelor anormal de mari pentru China de către SUA a devenit un joc de numere, care nu are nicio semnificație economică practică și va deveni o glumă în istoria economiei mondiale”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Finanțe.
„Cu toate acestea, dacă SUA insistă să continue să încalce în mod substanțial interesele Chinei, China va contracara cu hotărâre și va lupta până la capăt”, a mai spus oficialul chinez.
De asemenea, China a transmis că SUA „ar trebui să poarte întreaga responsabilitate” pentru „turbulențele economice” declanșate de politica tarifară a președintelui Donald Trump.
Tarifele vamale ale Washingtonului „au provocat șocuri grave și turbulențe grave pentru economia mondială actuală, piețele globale și sistemele comerciale multilaterale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ministerului Comerțului de la Beijing.
Ministerul chinez al Comerțului a menționat că va intenta un proces la Organizația Mondială a Comerțului împotriva tarifelor care i-au fost impuse de SUA.
Beijingul a suspendat săptămâna trecută importurile de produse agricole și alimentare provenite de la mai multe companii americane.
De asemenea, China a introdus mai multe controale la exportul de minerale rare, esențiale pentru tehnologiile avansate. De asemenea, a pus zeci de companii americane pe liste de parteneri interziși pentru companiile chineze care ar putea să le vândă produse cu dublă utilizare, civilă și militară.
Decizia Chinei de a majora din nou taxele impuse importurilor din SUA vine după ce Donald Trump a anunțat o creștere a tarifelor pentru țara asiatică, simultan cu amânare a impunerii tarifelor generale majorate care vizează alte zeci de țări.
Intențiile și anunțurile președintelui Trump au dus la o săptămână de fluctuații majore pe bursele americane, europene și asiatice.
Valoarea acțiunilor la nivel global a scăzut, dolarul s-a depreciat iar vânzarea obligațiunilor guvernamentale americane s-a accelerat vineri, ceea ce a readus în atenție o criză de încredere financiară față de SUA.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.