Linkuri accesibilitate

China și Rusia fac exerciții navale comune


Forțele navale chineze și ruse au început exerciții comune în largul sudului Chinei pe 14 iulie - foto arhivă.
Forțele navale chineze și ruse au început exerciții comune în largul sudului Chinei pe 14 iulie - foto arhivă.

Forțele navale chineze și ruse au început, pe 14 iulie, un exercițiu comun într-un port militar din sudul Chinei, conform agenție oficială de presă Xinhua.

Exercițiile, intitulate Joint Sea-2024, au loc la câteva zile după ce aliații NATO au numit Beijingul „un factor decisiv” în războiul din Ucraina.

Distrugătoare de rachete ghidate, fregate și furnizori s-au adunat pe coasta de sud a Chinei pentru a participa la exercițiu, potrivit canalului TV de stat chinez CGTN.

„Exercițiul e în curs și demonstrează hotărârea și capacitățile celor două părți în abordarea în comun a amenințărilor la adresa securității maritime și în menținerea păcii și stabilității globale și regionale”, a declarat Zhang Xiaogang, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China.

Joint Sea-2024 face parte din colaborarea regulată în domeniul apărării convenită între cele două națiuni, potrivit ministerului chinez de resort.

Această nouă rundă de exerciții navale „va aprofunda și mai mult parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare China-Rusia în noua eră”, a mai spus Zhang.

Exercițiile navale au fost anunțate după summitul NATO de la Washington, unde țările membre au considerat întărirea relației strategice dintre China și Rusia și încercările celor două state de a „submina și remodela ordinea internațională bazată pe reguli” drept „un motiv de îngrijorare profundă”.

China a spus că declarația NATO a fost „plină de mentalitate de Război Rece și de retorică beligerantă”.

China găzduiește, de asemenea, exerciții militare bilaterale cu Belarus, aliat rus, la granița cu Polonia, care vor dura până pe 19 iulie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG