Linkuri accesibilitate

China face apel la pace în Ucraina, Rusia „urmărește propunerile cu interes”


Rusia lui Vladimir Putin (stânga) și China lui Xi Jinping și-au declarat respingerea față de ce numesc „tendințe expansioniste ale statelor NATO”. Imagine din 16 septembrie 2022, la o întîlnire în Uzbekistan.
Rusia lui Vladimir Putin (stânga) și China lui Xi Jinping și-au declarat respingerea față de ce numesc „tendințe expansioniste ale statelor NATO”. Imagine din 16 septembrie 2022, la o întîlnire în Uzbekistan.

Autoritățile de la Beijing au transmis, luni, că scopul Chinei este dialogul și ajungerea la pace în Ucraina. Declarațiile vin la scurt timp după ce Statele Unite au avertizat China să nu ducă la îndeplinire planuri de furnizare de armament Rusiei.

Potrivit Reuters, Kievul s-a arătat relativ receptiv, săptămâna trecută, la planul în 12 pași prezentat de autoritățile de la Beijing cu scopul ajungerii la pace în Ucraina, dar a transmis că pacea poate avea loc doar odată cu retragerea completă a Rusiei din teritoriile ocupate.

Aceasta cerință a Ucrainei este exclusă de Moscova.

Luni, notează The Guardian, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că Rusia tratează cu maximă atenție planul de pace propus de China și îl va analiza în detaliu.

Documentul în 12 puncte publicat vineri, la un an de la invazia ordonată de Vladimir Putin asupra Ucrainei, e menit, spune China, să evite o escaladare nucleară a conflictului și să oprească atacurile asupra civililor.

China, care s-a declarat aliata fermă a Rusiei chiar înainte de invadarea Ucrainei, în 2022, nu a condamnat până în prezente războiul violent care a urmat deciziei lui Vladimir Putin din 24 februarie 2022.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG