Linkuri accesibilitate

China redeschide granițele pentru turiștii străini, după trei ani


Turiști în jurul Marelui zid chinezesc, în zona Beijing.
Turiști în jurul Marelui zid chinezesc, în zona Beijing.

China va redeschide din nou granițele pentru turiștii străini, după trei ani de la debutul pandemiei de Covid 19. De la mijlocul săptămânii vor fi eliberate din nou toate categoriile de vize.

Ridicarea restricțiilor transfrontaliere vine după ce luna trecută autoritățile chineze au anunțat victoria asupra virusului, scrie Reuters.

Politica „zero Covid” a Chinei și restricțiile dure aplicate de autorități pe plan intern - cu milioane de oameni încuiați în case pentru lungi perioade de timp - ceea ce a dus la proteste fără precedent în timpul regimului condus de Xi Jinping.

Redeschiderea posibilității de vizitare a Chinei ar putea să ajute economia acesteia, estimată la 17 trilioane de dolari, dar care a avut anul trecut una din cele mai mici creșteri din ultima jumătate de secol, notează agenția de presă.

Activitățile turistice au reprezentat în 2019 puțin sub 1% din produsul intern brut al țării, iar experții nu așteaptă o reluare rapidă a fluxului de vizitatori.

Decizia are în schimb un rol de a stimula normalizarea relațiilor de călătorie între China și restul lumii, subliniază Reuters.

Regiunile care nu solicitau vize nici înainte de pandemie vor reveni la acest regim, a anunțat Ministerul afacerilor externe chinez.

China a extins cu încă 40, până la 60 de state, lista țărilor ai căror locuitori pot efectua tururi în grup, dar aceasta exclude în continuare Coreea de Sud, Japonia, Australia și SUA.

Legăturile între aceste state, în special SUA și China depind și de poziționarea Beijingului cu privire la războiul din Ucraina, mai notează agenția, ceea ce poate influența în special deciziile de investiții.

În 2022 au fost înregistrate 4,5 milioane de călătorii ale străinilor în și din China, în timp ce înaintea pandemiei acestea s-au apropiat de 100 de milioane.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG