Linkuri accesibilitate

Xi Jinping vrea ca armata chineză să devină „un mare zid de oțel”. Noul premier cere colaborare cu SUA


Președintele Xi Jinping (în dreapta) și noul premier, Li Qiang, în timpul unei sesiuni a Parlamentului chinez, de la Palatul Poporului din Beijing.
Președintele Xi Jinping (în dreapta) și noul premier, Li Qiang, în timpul unei sesiuni a Parlamentului chinez, de la Palatul Poporului din Beijing.

China trebuie să își dezvolte măsurile de securitate și să își modernizeze armata, încât aceasta să devină „un mare zid de oțel”, a spus luni președintele chinez Xi Jinping, în primul discurs după confirmarea într-un nou mandat în fruntea statului.

„Trebuie să promovăm modernizarea apărării naționale și să facem din armata poporului un mare zid de oțel care asigură suveranitate națională, securitate și dezvoltare”, a spus președintele chinez, în ultima zi a ședinței Parlamentului, transmite agenția germană de presă (DPA).

Xi Jinping a fost confirmat, lucru fără precedent, pentru un al treilea mandat, de cinci ani, ca președinte.

Parlamentul a aprobat o creștere de peste 7% a fondurilor alocate armatei în acest an.

Președintele chinez a abordat și subiectul unificării cu Taiwan-ul, regiune pretinsă de China, dar care se autoguvernează, pe un ton mai degrabă precaut însă, mai notează agenția.

Xi Jinping a depus jurământul la preluarea noului mandat la conducerea Chinei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00

Totodată, Xi Jinping spune că Beijingul trebuie să aibă un rol mai important în privința guvernanței și a afacerilor internaționale, după ce a contribuit recent la redeschiderea relațiilor diplomatice între Arabia Saudită și Iran.

Pe de altă parte, noul premier chinez, Li Qiang spune că China și SUA trebuie să intensifice cooperarea în domeniul economic. Declarația vine pe fondul unor disensiuni iscate în ultima perioadă între cele două state.

Cele mai mari economii ale lumii sunt puternic conectate din punct de vedere economic și al schimburilor comerciale, a spus noul prim-ministru în prima sa conferință de presă, potrivit sursei citate.

„China și SUA pot și trebuie să coopereze”, a spus Li Qiang.

El a reluat însă declarații ale președintelui Xi Jinping, care acuzase SUA că încearcă să frâneze ascensiunea mondială a Chinei și mai degrabă să o izoleze.

Asta pe fondul tensiunilor legate de situația Taiwanului, reperarea unui balon de spionaj chinez pe teritoriul SUA, dar și suspiciunile legate de un posibila ajutor militar al Beijingului pentru sprijinirea invaziei rusești din Ucraina.

Tonul noului premier față de SUA a fost însă unul mai conciliant, mai notează agenția de presă.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG