Linkuri accesibilitate

China: Cine este Li Qiang, noul premier desemnat de preşedintele Xi Jinping


Premierul proaspăt ales al Chinei, Li Qiang, a depus jurământul după ce a fost ales în cadrul Congresului Partidului Poporului pe 11 martie 2023.
Premierul proaspăt ales al Chinei, Li Qiang, a depus jurământul după ce a fost ales în cadrul Congresului Partidului Poporului pe 11 martie 2023.

Preşedintele Xi Jinping l-a desemnat sâmbătă premier pe Li Qiang în cadrul reuniunii anuale în curs a parlamentului chinez, un rol însărcinat cu gestionarea celei de-a doua economii ca mărime de pe glob, informează Reuters.

Li, fostul şef al Partidului Comunist din Shanghai, cel mai mare oraş al Chinei, îl va înlocui pe Li Keqiang, care se va retrage în timpul sesiunii Congresului Naţional al Poporului, care se încheie luni, după două mandate de cinci ani.

Li Qiang, în vârstă de 63 de ani, este un aliat apropiat al lui Xi, fiind şeful său de cabinet între 2004 şi 2007, când Xi era secretar de partid în provincia Zhejiang din estul Chinei.

Perceput ca fiind un politician pragmatic, favorabil mediului de afacerile, noul premier se confruntă cu sarcina de a susţine redresarea economică inegală a Chinei după trei ani de restricţii cauzate de pandemia de COVID-19, încrederea redusă în rândul consumatorilor şi a sectorului privat şi turbulenţele de pe scena internaţională.

El va prelua funcţia pe fondul tensiunilor crescânde cu Occidentul, printre care eforturile SUA de a bloca accesul Chinei la tehnologii cheie şi ale multor companii globale ce urmăresc să îşi diversifice lanţurile de aprovizionare, având în vedere riscurile politice şi perturbările din perioada COVID.

Economia Chinei a crescut cu doar 3% anul trecut, iar obiectivul de creştere pentru 2023 este unul modest, de aproximativ 5%, cel mai scăzut obiectiv în aproape trei decenii.

Sarcina principală a lui Li în acest an va fi să depăşească această ţintă fără a declanşa o inflaţie serioasă sau a acumula datorii, a declarat Christopher Beddor, director adjunct de cercetare pentru China la Gavekal Dragonomics.

Li a fost pregătit pentru această numire din octombrie, când a fost numit numărul doi în Comitetul Permanent al Biroului Politic cu ocazia Congresului Partidului Comunist Chinez, organizat o dată la cinci ani.

Li Qiang îşi va face debutul, care va fi urmărit îndeaproape pe scena internaţională, în timpul tradiţionalei sesiuni de întrebări şi răspunsuri a premierului cu presa, care va avea loc luni, după încheierea sesiunii parlamentare.

XS
SM
MD
LG